Grupul turc Arcelik finalizează tranzacția cu gigantul american Whirlpool și înființează Beko Europe, care va controla și fabricile Arctic din România

Grupul turc Arcelik finalizează tranzacția cu gigantul american Whirlpool și înființează Beko Europe, care va controla și fabricile Arctic din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 apr 2024

Grupul turc Arçelik, proprietarul Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România, a anunțat finalizarea înțelegerii cu gigantul american Whirlpool pentru combinarea afacerilor europene, inclusiv a fabricilor din România, și lansarea companiei -Beko Europe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Profit.ro a anunțat recent că acționarii Arctic Găești, cel mai mare producător local de electrocasnice, vor discuta din nou despre schimbarea denumirii societății în Beko Romania, după ce într-o ședință din ianuarie au respins propunerea.

În ianuarie 2023, Ardutch B.V, o subsidiară deținută în totalitate de Arçelik, și subsidiara Whirlpool din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, Whirlpool EMEA Holdings, au semnat un acord definitiv de contribuție pentru crearea unei noi afaceri de sine stătătoare în sectorul european al aparatelor electrocasnice.

Oferta locurilor de muncă se contractă CITEȘTE ȘI Oferta locurilor de muncă se contractă

Beko Europe are peste 20.000 de angajați și o capacitate de producție de aproximativ 24 de milioane de electrocasnice pe an, în 11 unități de producție.

75% din noua companie este deținută de Beko B.V. și 25% de Whirlpool Corporation.

La nivel global, Arçelik va deține operațiuni pe 57 de piețe și va avea aproximativ 55.000 de angajați. Veniturile combinate ale Arçelik ajung la aproximativ 11 miliarde de euro, pe baza rezultatelor din 2023. Capacitatea anuală de producție a companiei va crește, de asemenea, în mod semnificativ, numărul total de unități de producție ajungând la 45.

Totodată, a fost finalizat și acordul definitiv prin care Arçelik dobândește proprietatea deplină a operațiunilor Whirlpool din Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA), într-o tranzacție separată.

Cu peste 55.000 de angajați la nivel mondial, Arçelik are subsidiare în 57 de țări și 45 de fabrici în 13 țări (Turcia, Marea Britanie, Italia, România, Slovacia, Polonia, Africa de Sud, Rusia, Pakistan, India, Bangladesh, Thailanda și China). Arçelik are 22 de mărci proprii sau utilizate cu licență limitată (Arçelik, Beko, Whirlpool, Grundig, Hotpoint, Arctic, Ariston, Leisure, Indesit, Blomberg, Defy, Dawlance, Hitachi, Voltas Beko, Singer, ElektraBregenz, Flavel, Bauknecht, Privileg, Altus, Ignis, Polar).

Cum am reușit să-l dăm jos pe falsul Isărescu de pe Facebook. Metoda Codul penal CITEȘTE ȘI Cum am reușit să-l dăm jos pe falsul Isărescu de pe Facebook. Metoda Codul penal

În 2023 Arçelik a devenit cea mai mare companie de produse electrocasnice din Europa conform cotei cantitative de piață (pe baza volumelor) și a ajuns la o cifră de afaceri consolidată de 8 miliarde de euro. 

În octombrie 2019, fabrica Arctic din comuna Ulmi, județul Dâmbovița, a devenit integral operațională, reprezentând o investiție de 150 milioane de euro. Noua fabrică a fost construită în 17 luni, pe o suprafață de circa 700.000 metri pătrați.

viewscnt
Afla mai multe despre
arctic romania
arcelik
whirlpool
beko europe