Boala incurabilă de care suferă miniștrii români: durerea la bască!

Alin Burcea
Alin Burcea
scris 6 mar 2018

Iar s-au strâns, cu ocazia Târgului de Turism, patronatele din industria ospitalității ca să... protesteze împotriva dezinteresului Guvernului României vis-a-vis de această industrie, dezinteres care nu se manifestă de ieri, de azi, ci de 28 de ani. Din păcate noi, cei din turism, nu ieșim în stradă, nu facem greve, nu # "rezistăm", nu facem blocade... Nu! Activitatea noastră este una care aduce zâmbete pe fețele oamenilor, relaxare și, probabil, de aceea nimănui nu-i pasă. Pe fond, declarațiile superficiale ale celor care se tot succed la conducerea turismului nu mai păcălesc, de multă vreme, pe nimeni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce trebuie făcut? Cum și cine le poate explica membrilor Guvernului ce afacere bună ar putea fi turismul pentru țara asta și pentru oamenii ei? Cine și cum le poate capta atenția guvernanților și le poate explica despre faptul că aducerea de turiști străini este cel mai bun export al României? Atunci când exportăm mobilă, exportăm și buștenii aceia din care am construit-o, deci exportăm o bogație. Orice piesă exportăm, chiar și fier din adâncul muntelui, vindem o parte de Românie.

De ce nu are România nevoie de un Minister al Turismului? CITEȘTE ȘI De ce nu are România nevoie de un Minister al Turismului?

Dar cu totul altceva este când vindem o vacanță în România, deci practic facem export de servicii: vindem aer, soare, apă, bere, cârnați, nimic important sau grav din bogățiile României. Nu facem fabrici, nu poluăm și, în plus de asta, facem și promovarea României în lume. Dar, ce să-i faci, asta este, nu suntem profesori, ca să ieșim pe străzi la demonstrații, nu suntem medici, fără de care populația se îmbolnăvește... Suntem doar niște băieti zâmbitori, care vând vacanțe și aduc bucurie în sufletele oamenilor.

Cine va ar trebui să le explice și guvernanților noștri că Grecia iese din cea mai gravă criză economică a ei datorită turismului, care ocupă 12% din PIB, sau că economia Turciei crește, în special, tot datorită turismului? Ca să nu mai vorbim de Franța, cu 83 milioane de turiști anual, față de cei 2,5 milioane de la noi, cu tot cu cei care vin pentru afaceri. Suntem la coada clasamentului, dar de ce oare, pentru că țara e frumoasă și e așezată cum nu se poate mai bine, în inima Europei?

Domnilor și doamnelor miniștri ai Turismului, vă întreb direct, pentru că v-am întrebat de sute de ori în cele mai delicate moduri: de ce vă doare la bască de marea problemă a forței de muncă în turism? De ce închideți birourile de promovare a turismului în străinătate? De ce nu cheltuiți tot bugetul de promovare al României peste hotare și dați banii necheltuiți, de fiecare dată, înapoi, ca și cum toate problemele ar fi deja rezolvate și nu ne-ar mai lipsi nimic? De ce nu promovați corect România? Păi cum să o faceți, cum să o facem împreună, cu doar câțiva oameni în minister?

Va spunem de ani de zile că ar trebui să creăm un Oficiu Român pentru Turism în parteneriat stat-privat, cum sunt destule în Europa. De ce vă opuneți, doamnelor și domnilor ministri? De ce, domnule ministru de Externe, vă doare la altă bască de faptul că nu dăm vize la străini, la aceiași străini care "cotropesc" cu succes și cu bani alte țări europene?

De ce, domnule ministru al Culturii, muzeele sunt închise duminica și multe arată jalnic, ca și cum ar fi fost părăsite acum mulți ani? De ce mănăstirile din Bucovina nu au toalete decente, de am ajuns să râdă lumea de noi? De ce la granițele din Est stăm ore ca să trecem în Moldova sau Ucraina? De ce vă doare la " basca de Interne" de frontiera de la Giurgiu, care nu poate fi numită altfel decât o mizerie unde se stă ore multe în sezonul de vară?

Legi răsuflate, care durează de mulți ani, cum sunt Legea Turismului și Legea garantării pachetelor, făcute cu întârziere, pe ultima sută de metri și într- un "balet" pe care nu îl înțelege nimeni?

De ce nu dați, domnilor miniștri ai Turismului, nicio facilitate pentru atragerea de investitori în hotelurile din România? Avem hoteluri puține și, de aceea, sunt și scumpe ceea ce face ca, în final, România să fie un produs neatractiv pentru turiștii străini. Ce este asta? Dezinteres? Nepăsare? Prostie? Habar nu am, dar știu că, în urmă cu câteva zile, mai toate patronatele din turism s-au întâlnit într-o conferință comună și s-au plăns de toate aceste probleme. Reacția Guvernului? Zero.

În definitiv, acești miniștri sunt doar niște turiști "străini" de problemele noastre, dar care se simt foarte bine în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
alin burcea