Berlinul respinge în mod oficial cererea poloneză de despăgubiri pentru cel de-al Doilea Război Mondial

Berlinul respinge în mod oficial cererea poloneză de despăgubiri pentru cel de-al Doilea Război Mondial
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2023

Guvernul german a respins în mod oficial cererea Varșoviei de a negocia despăgubiri pentru daunele suferite de Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a anunțat Ministerul polonez de Externe, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Potrivit guvernului german, problema reparațiilor și a despăgubirilor pentru daunele de război rămâne închisă și guvernul german nu are nicio intenție de a deschide negocieri în această privință”, se arată într-un comunicat al ministerului, emis după ce a primit un răspuns oficial de la Berlin, arată Hotnews.ro.

CONFIRMARE DOCUMENT Hidroelectrica vrea parc fotovoltaic de cel puțin 300 MW lângă râul Olt, pe amplasamentul lacului de acumulare al unui proiect datând din epoca Ceaușescu CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DOCUMENT Hidroelectrica vrea parc fotovoltaic de cel puțin 300 MW lângă râul Olt, pe amplasamentul lacului de acumulare al unui proiect datând din epoca Ceaușescu

„Potrivit guvernului german, problema reparațiilor și a despăgubirilor pentru daunele de război rămâne închisă și guvernul german nu are nicio intenție de a deschide negocieri în această privință”, se arată într-un comunicat al ministerului, emis după ce a primit un răspuns oficial de la Berlin.

Polonia cere despăgubiri din partea Germaniei, estimate de Varșovia la 1 300 de miliarde de euro.

Marți, diplomația poloneză a sesizat ONU, cerând înalților săi reprezentanți „cooperarea și sprijinul pentru ca Polonia să primească despăgubiri pentru daunele cauzate de agresiunea și ocupația germană în anii 1939-1945”.

Potrivit Germaniei, Polonia a renunțat la despăgubirile de război în 1953 și a confirmat această renunțare în mai multe rânduri. Berlinul a prezentat aceleași argumente împotriva cererilor anterioare ale Greciei de despăgubiri.

Conservatorii naționaliști aflați la putere în Polonia contestă validitatea acordului din 1953, susținând că Varșovia a acționat sub presiunea Uniunii Sovietice de la acea vreme.

De la venirea la putere în Polonia, în 2015, partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a apărat deseori problema reparațiilor de război, insistând că Germania are o „datorie morală” în această chestiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
berlin
despăgubiri