Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru încercarea de a anula alegerile din 2020

Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru încercarea de a anula alegerile din 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2023

Fostul președinte american Donald Trump a fost inculpat penal pentru că a complotat în vederea anulării înfrângerii sale în alegerile din 2020.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Potrivit CNN, în cadrul anchetei avocatului special Jack Smith, Trump a fost acuzat de: conspirație în vederea fraudării Statelor Unite; conspirație în vederea obstrucționării unei proceduri oficiale; obstrucționarea și încercarea de obstrucționare a unei proceduri oficiale; și conspirație împotriva drepturilor, scrie News.ro.

Proiect - Accesul animalelor de companie va fi permis în toate parcurile și spațiile publice exterioare din București. Ce reguli trebuie respectate CITEȘTE ȘI Proiect - Accesul animalelor de companie va fi permis în toate parcurile și spațiile publice exterioare din București. Ce reguli trebuie respectate

El urmează să se prezinte, joi, la Tribunalul Federal din Washington, DC.

"La mai bine de două luni de la ziua alegerilor din 3 noiembrie 2020, inculpatul a răspândit minciuni potrivit cărora ar fi existat o fraudă care să determine rezultatul alegerilor și că el ar fi câștigat de fapt", se arată în rechizitoriu.

" Aceste afirmații au fost false, iar acuzatul știa că sunt false, dar acuzatul le-a difuzat oricum - pentru a face ca afirmațiile sale false cu bună știință să pară legitime, pentru a crea o atmosferă intensă de neîncredere și furie și pentru a eroda încrederea publicului în administrarea alegerilor", se mai arată în document.

Complotul pentru a anula alegerile din 2020 a spulberat normele prezidențiale și a culminat cu un atac fizic de neconceput la Capitoliul SUA, la 6 ianuarie 2021, când Congresul s-a reunit pentru a certifica victoria președintelui Joe Biden.

Chiar și înainte de asta, Trump s-a angajat într-o campanie de presiune fără precedent față de lucrătorii electorali și legislatorii statelor, față de oficialii Departamentului de Justiție și chiar față de propriul său vicepreședinte pentru a-i convinge să anuleze rezultatele din 2020.

Smith a declarat reporterilor că va solicita un "proces rapid" și a încurajat membrii publicului să citească actul de acuzare.

ULTIMA ORĂ Tranzacție: Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, vinde PayU GPO, inclusiv în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție: Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, vinde PayU GPO, inclusiv în România

"Atacul din capitala națiunii noastre, din 6 ianuarie 2021, a fost un atac fără precedent asupra sediului democrației americane și, așa cum este descris în rechizitoriu, a fost alimentat de minciuni", a declarat Smith într-o scurtă declarație.

"Minciuni ale acuzatului care au vizat obstrucționarea funcției fundamentale a procesului de colectare, numărare și certificare a rezultatelor alegerilor prezidențiale de către guvernul națiunii americane", a mai adăugat el. 

Trump a "exploatat" atacul din 6 ianuarie, spun procurorii

Acuzarea susține că Trump și coautorii au "exploatat" atacul din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA prin continuarea eforturilor de a convinge membrii Congresului să amâne certificarea alegerilor.

"Pe măsură ce au urmat violențele, acuzatul și coautorii au exploatat perturbarea prin redobândirea eforturilor de a ridica pretenții false de fraudă electorală și de a-i convinge pe membrii Congresului să amâne în continuare certificarea pe baza acestor pretenții", potrivit actului de acuzare.

Acuzarea mai afirmă că Trump i-a înșelat pe mulți dintre cei care au provocat dezordine, făcându-i să creadă că vicepreședintele de atunci, Mike Pence, ar putea schimba rezultatele alegerilor pentru a-l face pe Trump învingător.

Trump a respins orice sugestie că ar fi greșit după alegerile din 2020.

John Lauro, co-avocatul lui Trump în cazul din 6 ianuarie, a declarat pentru Fox News că Trump a fost pus sub acuzare pentru că a spus pur și simplu "ceea ce credea, politicile și discursul politic pe care l-a desfășurat în calitate de președinte".

Lauro a criticat acuzațiile pentru că sunt o "regurgitare a acuzațiilor din raportul din 6 ianuarie" și a apărat acțiunile clientului său din 6 ianuarie și de dinaintea acestei date.

DECIZIE - VIDEO Prima țară din Europa care își închide ambasada de la Moscova CITEȘTE ȘI DECIZIE - VIDEO Prima țară din Europa care își închide ambasada de la Moscova

"Nimic nu a fost făcut într-un mod care să nu fie permis din punct de vedere constituțional. Nimic din ceea ce s-a întâmplat nu a fost obstrucționist", a declarat Lauro.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Șase coautori neinculpați au fost incluși în dosar

Printre cei șase se numără patru avocați anonimi care l-ar fi ajutat pe Trump în efortul său de a submina alegerile din 2020. De asemenea, este inclus și un oficial neidentificat al Departamentului de Justiție care "a încercat să folosească Departamentul de Justiție pentru a deschide investigații false privind infracțiunile electorale și pentru a influența legislaturile statelor cu afirmații false cu bună știință privind fraudele electorale".

Actul de acuzare menționează, de asemenea, un "consultant politic anonim care a ajutat la punerea în aplicare a unui plan de prezentare a unor liste frauduloase de electori prezidențiali pentru a obstrucționa procedura de certificare".

Trump se confruntă cu acuzații aduse împotriva multor manifestanți din 6 ianuarie

Primul cap de acuzare cu care se confruntă Trump, conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, este adus în baza unui statut care poate fi folosit pentru a urmări o gamă largă de conspirații care implică două sau mai multe persoane pentru a încălca legislația americană.

Alte două capete de acuzare se referă la obstrucționarea unei proceduri oficiale - aduse în temeiul unor dispoziții incluse într-o lege federală privind manipularea martorilor, care a fost, de asemenea, folosită pentru a urmări în justiție o parte dintre revoltătorii care au pătruns în Capitoliu.

Aceste capete de acuzare sunt pasibile de o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare. Oportunitatea folosirii legii pentru a-i urmări penal pe cei care s-au revoltat a fost contestată în cauzele privind încălcarea Capitoliului.

Trump se confruntă, de asemenea, cu o acuzație de conspirație împotriva drepturilor, în temeiul unei legi privind drepturile civile din epoca Reconstrucției. Legea interzice ca două sau mai multe persoane să conspire pentru a "prejudicia, oprima, amenința sau intimida orice persoană în ... exercitarea sau exercitarea liberă a oricărui drept sau privilegiu care îi este asigurat prin Constituția sau legile Statelor Unite".

Aceasta prevede o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare, cu excepția cazului în care conspirația are ca rezultat moartea.

Demersul lui Smith de a formula acuzații va testa dacă sistemul de justiție penală poate fi folosit pentru a-l trage la răspundere pe Trump pentru comportamentul său post-electoral, după ce a fost achitat în procesul de destituire legat de acțiunile sale din acea zi.

Este a doua oară în două luni când Smith aduce acuzații împotriva lui Trump. În iunie, Trump a fost acuzat de reținerea de documente clasificate și de conspirație cu un consilier de rang înalt pentru a le ascunde de guvern și de propriii săi avocați. Și, separat, în martie, procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, l-a pus sub acuzare pe Trump pentru acuzații statale de falsificare a documentelor de afaceri.

EXCLUSIV Gigantul francez Air Liquide ridică o nouă fabrică de tuburi de oxigen lângă București și o închide pe cea din Buzău CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul francez Air Liquide ridică o nouă fabrică de tuburi de oxigen lângă București și o închide pe cea din Buzău

Trump a pledat nevinovat în ambele cazuri - și probabil că va face acest lucru din nou atunci când va fi pus sub acuzare pentru cele mai recente acuzații.

Noua punere sub acuzare a avocatului special vine în contextul în care Trump rămâne favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024. Primele două acuzații au avut un impact redus asupra poziției sale în cursă.

Inculparea lui Trump din martie a marcat prima dată în istoria SUA când un fost președinte a fost acuzat de fapte penale.

Acum există trei cazuri separate, concurente, în care președintele se confruntă cu acuzații de infracțiuni grave, toate acestea urmând să se desfășoare în timp ce Trump încearcă să se întoarcă la Casa Albă în 2024, după ce a pierdut în fața lui Biden în 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
sua
acuzare