Elveția suspendă acordul privind vizele simplificate pentru ruși

Elveția suspendă acordul privind vizele simplificate pentru ruși
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 sep 2022

Elveția a decis să suspende "în totalitate" acordul privind facilitarea eliberării vizelor pentru ruși, aliniindu-se din nou la o măsură similară luată de Uniunea Europeană, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În cadrul reuniunii sale, Consiliul Federal (guvernul) „a decis să suspende în totalitate acordul de facilitare a eliberării vizelor pe care Elveția l-a încheiat cu Rusia" în 2009, se arată într-un comunicat.

 Lukoil, MOL și Rompetrol au urmat exemplul Petrom și au ieftinit puternic benzina și motorina. Noile prețuri CITEȘTE ȘI Lukoil, MOL și Rompetrol au urmat exemplul Petrom și au ieftinit puternic benzina și motorina. Noile prețuri

"Cu toate acestea, nu este vorba de a impune o interdicție generală de viză pentru cetățenii ruși, ci de a le aplica din nou procedura obișnuită, adică normele Codului de vize", a precizat aceasta, potrivit Hotnews.ro

Berna se aliniază astfel la decizia luată de Bruxelles.

"Este în interesul Elveției să contribuie la o politică comună și uniformă în materie de vize la nivel european, altfel riscă să se confrunte cu o creștere a numărului de cereri de viză depuse la reprezentanțele sale din străinătate de către cetățeni ruși care încearcă să eludeze deciziile UE", se arată în comunicat.

În mod tradițional neutră, Elveția și-a încălcat rezerva obișnuită în zilele care au urmat începerii războiului din Ucraina, aliniindu-se la sancțiunile economice ale Uniunii Europene. De asemenea, la începutul lunii august, a imitat sancțiunile aplicate importurilor de aur elvețian din Rusia.

Rusia a acuzat Berna că nu mai este neutră.

Adoptarea acelorași sancțiuni ca și în UE este, de asemenea, denunțată de unii în Elveția. Christoph Blocher, fostul lider al Partidului Popular Elvețian (SVP), un partid radical de dreapta cu cel mai mare număr de locuri în parlament, dorește să lanseze un vot popular pentru a apăra ceea ce el consideră a fi o neutralitate afectată.

La 7 septembrie, Consiliul Federal a dat asigurări că "deciziile luate de la începutul conflictului din Ucraina (...) sunt compatibile cu politica de neutralitate a Elveției".

De asemenea, a considerat că politica de neutralitate "rămâne valabilă" și "lasă Elveției suficient spațiu de manevră pentru a reacționa la evenimentele de pe continentul european de la începutul războiului din Ucraina".

viewscnt
Afla mai multe despre
elveția
vize rusia