Decizie în primă etapă: Amenajări piscicole, inclusiv prin extragere de agregate minerale - fără urbanism. Fost ministru al Mediului reclama ”balastiere” ilegale cu avize de amenajări piscicole - VIDEO

Decizie în primă etapă: Amenajări piscicole, inclusiv prin extragere de agregate minerale - fără urbanism. Fost ministru al Mediului reclama ”balastiere” ilegale cu avize de amenajări piscicole - VIDEO
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 24 mai 2023

Obiectivele de investiții din extravilan specifice acvaculturii și amenajărilor piscicole, inclusiv amenajările ”prin extragere de agregate minerale”, vor primi autorizații de construire fără elaborarea, avizarea și aprobarea, în prealabil, a unei documentații de amenajare a teritoriului și/sau a unei documentații de urbanism, potrivit unui proiect legislativ inițiat de PSD și adopat prin vot de către senatori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: Fostul ministru al Mediului Costel Alexe reclama în 2020, într-o deplasare în teren în zona Găești, că la nivel național sunt foarte multe exploatări ilegale de agregate minerale în albiile cursurilor de apă, adică așa-numitele ”balastiere” de nisip sau pietriș, făcute în baza unor avize de amenajări piscicole.

SUA vor înființa la București o Unitate de Investigații Criminale Transnaționale, pentru a combate fraude financiare și economice, dar și migrația ilegală a românilor CITEȘTE ȘI SUA vor înființa la București o Unitate de Investigații Criminale Transnaționale, pentru a combate fraude financiare și economice, dar și migrația ilegală a românilor

"Din păcate, nu aș putea să vă spun unde v-am adus, fie într-un depozit ecologic de deșeuri, fie, așa cum vedeți aici, aceste gropi așa cum este în evidențe ar fi trebuit să fie niște amenajări piscicole (...). În fapt, nu sunt altceva decât exploatări ilegale de agregate minerale din aceste terase. Astăzi pe Argeș-Vedea avem nu mai puțin de 140 de astfel de exploatări, care au solicitat avize, dacă au solicitat, pentru amenajări piscicole. Acești băieți deștepți nu fac altceva decât să extragă agregate minerale din terase fără să plătească vreun leu statului român", spunea, potrivit Agerpres, ministrul Costel Alexe, aflat în zona Găești, la o astfel de exploatare de agregate minerale.

VIDEO Cormoranii primesc lovitura de grație, la dorința lui Petre Daea: Vor fi împușcați tot anul, fără restricții CITEȘTE ȘI VIDEO Cormoranii primesc lovitura de grație, la dorința lui Petre Daea: Vor fi împușcați tot anul, fără restricții

Legea fondului funciar nu a fost însă modificată, în ciuda acestor situații problematice, astfel încât să se facă o distincție mai clară între amenajări piscicole și astfel de amenajări prin extragere de agregate minerale.

Așa cum este formulată și în vigoare acum, legea menționată exceptează ambele tipuri de amenjări de la interdicția amplasării lor, în baza autorizației de construire și a aprobării scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, pe terenuri agricole de clasa a III-a, a IV-a și a V-a de calitate, având categoria de folosință arabil, pășune, vii și livezi, precum și pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare, situate în extravilan.

Acum, la inițiativa deputaților PSD Nicu Niță, Constantin Bîrcă, Adrian Alda, Remus Munteanu, Senatul a adoptat un proiect legislativ care exceptează și de Ia elaborarea, avizarea și aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) și a Planului Urbanistic Zonal (PUZ), în vederea obținerii autorizației de construire, obiectivele specifice acvaculturii, cu infrastructura și utilitățile necesare, inclusiv amenajări piscicole/amenajări prin extragere de agregate minerale pe terenuri agricole situate în extravilan.

Nici în cazul acestui proiect nu există vreo diferențiere între cele două tipuri de amenajări.

DECIZIE Investitorii străini scapă de o taxă, nu și de avizele SRI și SIE. Membrii comisiei de avizare a investițiilor străine vor primi per ședință 30% din salariul unui ministru CITEȘTE ȘI DECIZIE Investitorii străini scapă de o taxă, nu și de avizele SRI și SIE. Membrii comisiei de avizare a investițiilor străine vor primi per ședință 30% din salariul unui ministru

Inițiatorii își motivează proiectul prin: ”situația actuală a sectorului de acvacultură și piscicultură, ce a determinat în perioada de după anul 1990 scăderea drastică a producțiilor de pește”.

”În contextul legislației actuale, extinderea acvaculturii, inclusiv a amenajărilor piscicole pe terenuri agricole din extravilan, este îngreunată de prevederile existente în actele normative din domeniu”, arată autorii proiectului, care menționează că la nivelul Uniunii Europene se acordă o importanță deosebită acvaculturii.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de către deputați și promulgat de șeful statului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
urbanism
puz
pug
exploatare
agregat
mineral
amenajare
piscicol
construire
aturizare
proiect