VIDEO Barbados a înlăturat-o pe regina Elizabeth din poziția de șef al statului și a devenit republică, la 400 de ani de la sosirea navelor imperiale engleze pe insula din Caraibe

VIDEO Barbados a înlăturat-o pe regina Elizabeth din poziția de șef al statului și a devenit republică, la 400 de ani de la sosirea navelor imperiale engleze pe insula din Caraibe
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 nov 2021

Barbados a devenit republică, întrerupând legăturile imperiale și domnia reginei Elisabeta a Marii Britanii, la 400 de ani de la sosirea navelor engleze pe insula din Caraibe, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Prințul Charles al Marii Britanii a sosit duminică seara pentru a participa la învestirea președintelui ales Sandra Mason în locul reginei Elisabeta, o mișcare prin care Barbados lasă în urmă ultimele urme ale unui sistem colonial care se întindea cândva pe tot globul, scrie News.ro.

Alexandru Rafila: Nu renunțăm la impunerea certificatului verde la serviciu. Ministrul Sănătății explică în ce condiții se va aplica actul CITEȘTE ȘI Alexandru Rafila: Nu renunțăm la impunerea certificatului verde la serviciu. Ministrul Sănătății explică în ce condiții se va aplica actul

"Aceasta este seara!", a scris pe prima pagină ziarul Daily Nation din Barbados.

Prim-ministrul Mia Mottley, lidera mișcării republicane din Barbados, a participat la conducerea ceremoniei.

Mottley a atras o atenție globală denunțând efectele schimbărilor climatice asupra țărilor mici din Caraibe.

"Sunt fericit. Suntem pe cont propriu acum, fără rege sau regină din Anglia. Aceasta este ultima picătură după independență", a spus Nigel Mayers, în vârstă de 60 de ani, care vinde portocale la un stand din centrul Bridgetown.

O sărbătoare care a inclus muzică și dans tradițional a începeput la ora locală 20:00 (00:00 GMT), iar Mason a fost să fie inaugurat imediat după miezul nopții, în ziua care care coincide cu Ziua Independenței Barbados.

Prințul Charles a ținut un discurs subliniind prietenia continuă a celor două națiuni, în pofida schimbării statutului constituțional.

Barbados va rămâne o republică în cadrul Commonwealth-ului, un grup de 54 de țări din Africa, Asia, America și Europa.

Coloniștii britanici au transportat sclavi africani capturați pentru a lucra în câmpurile de trestie de zahăr ale insulei, iar Barbados a devenit un punct central al comerțului transatlantic brutal cu sclavi.

Aproape un sfert dintre români trăiau anul trecut în sărăcie. Care sunt cele mai afectate regiuni CITEȘTE ȘI Aproape un sfert dintre români trăiau anul trecut în sărăcie. Care sunt cele mai afectate regiuni

Populația de astăzi, de sub 300.000 de locuitori, este în mare parte de origine africană.

Sărbătoarea elegantă de luni a avut loc într-o perioadă în care Barbados se luptă cu inflația din cauza perturbărilor lanțului de aprovizionare care duc la creșterea prețurilor într-o țară care trebuie să importe majoritatea bunurilor.

Industria sa turistică, o parte esențială a economiei, se recuperează încă după restricțiile anterioare de călătorie cauzate de coronavirus.

Unii locuitori recunosc că nu sunt siguri ce înseamnă tranziția la o republică sau de ce contează. Alții ar fi preferat să nu se schimbe.

"Ar trebui să o lase pe Regina Elisabeta - să o lase ca șefă. Nu înțeleg de ce trebuie să fim o republică", a spus Sean Williams, 45 de ani, stând la umbra unui monument al independenței.

Ultima dată când regina a fost înlăturată din funcția de șef al statului a fost în 1992, când Mauritius, o insulă din Oceanul Indian, s-a autoproclamat republică.

Schimbarea poate stimula discuțiile asupra unor propuneri similare în alte foste colonii britanice care o au ca suverană pe regina Elisabeta, printre care Jamaica, Australia și Canada.

viewscnt
Afla mai multe despre
barbados
regina elizabeth
republica