VIDEO Scenă inedită surprinsă de camere: Liderul chinez Xi Jinping îi face morală lui Justin Trudeau

VIDEO Scenă inedită surprinsă de camere: Liderul chinez Xi Jinping îi face morală lui Justin Trudeau
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2022

Liderul chinez Xi Jinping a fost surprins de televiziunile canadiene într-un moment de o sinceritate rară, în care a fost filmat în timp ce îl mustra pe omologul său canadian, premierul Justin Trudeau, pentru ceea ce el a descris drept discuții „scurse” către presă, relatează CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Discuția a avut loc în marja summitului G20 din Indonezia. Xi i-a vorbit lui Trudeau în mandarină, zâmbind tot timpul, dar în momentul în care interpretul a tradus în engleză s-a dovedit că ceea ce spunea liderul chinez era, de fapt, mai puțin prietenos, scrie News.ro.

CONFIRMARE RA-APPS majorează tarifele la închirierea și vânzarea de imobile, pentru a-și asigura o cotă minimă de profit CITEȘTE ȘI CONFIRMARE RA-APPS majorează tarifele la închirierea și vânzarea de imobile, pentru a-și asigura o cotă minimă de profit

„Tot ceea ce am discutat a fost scurs în presă și acest lucru nu este adecvat”, a spus traducătorul lui Xi.

Trudeau a dat din cap, iar Xi a vorbit din nou.

„Și nu așa s-a desfășurat conversația”, a tradus interpretul. „Dacă a existat sinceritate din partea dumneavoastră, atunci vom discuta cu o atitudine de respect reciproc, altfel ar putea exista consecințe imprevizibile”, îl avertizează Xi, în mandarină, pe liderul canadian.

Traducătorul lui Xi încearcă să traducă ceea ce s-a spus, dar ajunge doar la „Dacă a existat sinceritate din partea dumneavoastră”, moment în care intervine Trudeau:

„În Canada, noi credem într-un dialog liber, deschis și sincer. Vom continua să lucrăm împreună într-un mod constructiv, dar vor exista lucruri asupra cărora nu vom fi de acord”, adaugă premierul canadian.

„Să creăm mai întâi condițiile”, răspunde Xi, potrivit traducătorului.

Liderul chinez îi strânge apoi mâna lui Trudeau și pleacă împreună cu alți oficiali din anturajul său.

Schimbul de replici oferă o imagine rară a modului în care Xi, ale cărui apariții publice sunt foarte bine puse la punct, interacționează cu alți lideri, comentează CNN.

Pe de altă parte, pentru premierul canadian pare să fie un nou prejudiciu de imagine, după ce în urmă cu două zile a căzut în plasa unor informații false despre Iran, pe care le-a distribuit pe Twitter, contribuind la amplificarea unei știri false.

Schimbul de replici dintre Justin Trudeau și liderul chinez are loc în contextul în care Xi Jinping încearcă să reafirme influența globală a Chinei la summitul din insula Bali, după o absență de aproape trei ani de pe scena mondială.

DECIZIE Consultanța fiscală scapă de restricții la micro, impozitele pentru locuințe nu cresc, clarificări la impozitul pe dividende. Schimbare în plen la accizele pentru alcool și calculul cifrei de afaceri la facilitățile din construcții CITEȘTE ȘI DECIZIE Consultanța fiscală scapă de restricții la micro, impozitele pentru locuințe nu cresc, clarificări la impozitul pe dividende. Schimbare în plen la accizele pentru alcool și calculul cifrei de afaceri la facilitățile din construcții

Relațiile Chinei cu aliații Statelor Unite s-au deteriorat în ultimii ani, din cauza tensiunilor geopolitice în creștere, a disputelor privind comerțul și a originii pandemiei Covid-19, precum și din cauza parteneriatului tot mai mare al Beijingului cu Moscova - în ciuda războiului Rusiei în Ucraina.

Xi a încercat să restabilească relațiile în cadrul summitului, întâlnindu-se luni cu președintele american Joe Biden. De asemenea, a purtat discuții oficiale cu liderii Australiei, Franței, Olandei, Africii de Sud, Spaniei, Senegalului, Argentinei, Indoneziei și Coreei de Sud.

În schimb, Canada nu a avut parte de o astfel de întâlnire bilaterală. Refuzul ar putea fi legat de relația agitată dintre cele două țări de când Meng Wanzhou, directoarea executivă a Huawei, a fost reținută în Canada în 2018. Doi canadieni au fost reținuți nouă zile mai târziu în China. Toți trei au fost eliberați apoi în 2021.

În plus, săptămâna trecută, premierul canadian Justin Trudeau a acuzat China că a încercat să intervină în alegerile federale din Canada din 2019. El a acuzat Beijingul că face „jocuri agresive” cu democrațiile și că vizează instituțiile canadiene. Reproșul a venit în condițiile în care serviciile de informații canadiene ar fi identificat o „rețea clandestină” de cel puțin 11 candidați care ar fi fost susținuți financiar de Beijing la alegerile desfășurate în 2019. Autoritățile canadiene au mai spus că investighează și acuzații potrivit cărora China ar fi deschis secții neoficiale de „poliție” pe teritoriul canadian. Mai multe state UE, inclusiv Irlanda și Țările de Jos, au ordonat deja Chinei să închidă astfel de „celule” care ar fi fost folosite pentru a face presiuni asupra disidenților din exil să se întoarcă în China, unde riscă să fie acuzați penal.

viewscnt
Afla mai multe despre
justin trudeau
xi jinping