A crescut cantitatea de lapte de vacă pe care unitățile procesatoare au colectat-o

A crescut cantitatea de lapte de vacă pe care unitățile procesatoare au colectat-o
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 sep 2023

Cantitatea de lapte de vacă pe care unitățile procesatoare au colectat-o de la exploatațiile agricole și centrele de colectare a crescut cu 11,4%, în primele șapte luni ale anului, comparativ cu datele consemnate în aceeași perioadă din 2022, conform Institutului Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La finele lunii iulie din 2023, creșterea cea mai mare de producție a fost înregistrată la smântâna de consum (+1,4%), în timp ce producția de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut și alte produse lactate similare) a avut cea mai mare scădere (-8%), arată Agerpres.

Exporturile de grâu ale UE au scăzut cu 27% în sezonul 2023/24 în timp ce importurile au crescut cu 71% CITEȘTE ȘI Exporturile de grâu ale UE au scăzut cu 27% în sezonul 2023/24 în timp ce importurile au crescut cu 71%

Din ianuarie până în iulie, anul curent, cantitatea de lapte brut importată de unitățile procesatoare s-a diminuat cu 36,5% față de intervalul similar din 2022.

Potrivit statisticii oficiale, raportat la luna iulie 2022, în iulie 2023, unitățile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vacă mai mare cu 7,4%, marjă în care producția de unt s-a majorat cu 15,4%, iar cea de brânzeturi s-a diminuat cu 5,3%.

De asemenea, cantitatea de lapte brut importată de unitățile procesatoare a scăzut, în luna iulie a acestui an, cu 20,1% în comparație cu luna corespunzătoare din anul anterior.

VIDEO PROFIT LIVE Cristian Pavel, CEO Alfa Software: Antreprenorii vor pierde din competitivitate dacă nu fac digitalizarea cum trebuie. Încă e o provocare în a găsi specialiști CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cristian Pavel, CEO Alfa Software: Antreprenorii vor pierde din competitivitate dacă nu fac digitalizarea cum trebuie. Încă e o provocare în a găsi specialiști

Datele INS arată că, în iulie 2023 vs iunie 2023, s-a înregistrat o scădere cu 5,9% a cantității de lapte de vacă pe care unitățile procesatoare au colectat-o de la exploatațiile agricole.

Pe ansamblu, producția de brânzeturi a consemnat cea mai mare scădere (-15%). Pe de altă parte, producția de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut și alte produse lactate similare) a avut cea mai mare creștere, de 6%.

În luna iulie din 2023, cantitatea de lapte brut importată de unitățile procesatoare a crescut cu 35,3%, față de luna anterioară din același an.

viewscnt
Afla mai multe despre
lapte de vaca
procesare