Activitatea de producție, reluată parțial la Azomureș

Activitatea de producție, reluată parțial la Azomureș
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mai 2023

Combinatul Azomureș din Târgu Mureș a reluat, parțial, producția de îngrășăminte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Am reluat parțial producția de îngrășăminte. Aproximativ 10% din producția normală. Am folosit amoniac din import, dintr-o țară europeană în care prețul gazului este mai mic. Am pornit astfel o instalație de Acid Azotic (produs intermediar) și una de Azotat de Amoniu (îngrășământ). Instalațiile vor fi în funcțiune câteva zile, apoi câteva zile de pauză necesare aprovizionării cu amoniac și apoi reluăm producția, la același nivel – 10%. În funcție de condițiile economice preț gaz – preț îngrășăminte, vom lua o decizie pentru săptămânile următoare”, a spus, pentru Zi de Zi, Ovidiu Maior, purtător de cuvânt al combinatului Azomureș din Tîrgu Mureș.

Propunere: Ajutoare de stat suplimentare de 1,7 miliarde euro din bani europeni pentru marii consumatorii industriali de energie și gaze din România CITEȘTE ȘI Propunere: Ajutoare de stat suplimentare de 1,7 miliarde euro din bani europeni pentru marii consumatorii industriali de energie și gaze din România

În octombrie anul trecut, fostul CEO al Azomureș, Harri Kiiski, declara la Profit Energy.forum că, la cotațiile din acel moment ale îngrășămintelor chimice, pentru ca producția lor să fie rentabilă, principala materie primă, gazele naturale, ar fi trebuit să coste sub 90 euro/MWh, prețul lor fiind atunci de 200 euro MWh pe principala bursă europeană, cea olandeză.

Azomureș, cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din țară, a suspendat temporar producția de amoniac la finele anului trecut din cauza prețului ridicat la gazele naturale. A fost pentru a doua oară când unitatea industrială din Tg. Mureș a luat o astfel de decizie, prima fiind luată la sfârșitul lui 2021.

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Azomureș furnizează și materii prime (Uree și Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România. Producția anuală (în condiții normale de funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor românești.

Azomureș este parte din grupul elvețian Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de îngrășăminte și cereale la nivel global.

viewscnt
Afla mai multe despre
azomureș
îngrășăminte