Agro TV: Mierea de-acasă nu se potrivește cu socoteala din târg. Apicultorii, debusolați

Agro TV: Mierea de-acasă nu se potrivește cu socoteala din târg. Apicultorii, debusolați
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2023

Apicultorii sunt într-o stare de confuzie în acest an, iar unul dintre motivele principale este blocarea pieței, cauzată de importurile din Ucraina. Lucru care îi împiedică pe apicultori să-și valorifice producția. Ei trăiesc cu teama că nu vor găsi cumpărători. Singura scăpare pare să fie târgurile organizate în întreaga țară, însă chiar și acest lucru nu le oferă nicio garanție în ceea ce privește vânzarea produselor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Scăparea apicultorilor: târgurile

„Apicultorii sunt derutați când vine vorba de valorificare pentru că piața este blocată și atunci promovarea produselor apicole se face mai mult prin târguri. Apicultorii au și cheltuieli foarte mari în această perioadă, atât cu hrana cât și cu deplasările pe la aceste târguri”, a punctat Ioan Fetea, președintele Crescătorilor de Albine din România, arată Agro TV.

Un singur pescar din România a accesat direct fonduri europene. \ CITEȘTE ȘI Un singur pescar din România a accesat direct fonduri europene. "Dacă nici Delta Dunării nu e o zonă pescărească, înseamnă că..."

Căldurile omoară albinele

O altă problemă cu care s-au confruntat o parte dintre fermieri au fost temperaturile foarte ridicate. Acest lucru a dus la pierirea familiilor de albine și, evident, la o producție mai mică. 

„Temperaturile excesive îngreunează activitatea albinelor, acest lucru presupune pentru ele o muncă suplimentară pentru a-și asigura o microlimă corespunzătoare în stupină”, a evidențiat Ioan Fetea.

Însă se pare că de vină sunt tot apicultorii, care nu au respectat regulile ca la carte. Conștienți de faptul că pot avea pierderi, apicultorii au continuat să recurgă la metode necorespunzătoare. Motivul? Sunt mai ieftine.

„Totodată o greșeală pe care o fac unii apicultori este că nu folosesc întotdeauna faguri certificați ca să asigure o calitate prin ceara din care sunt făcuți fagurii introduși la clădit. În aceste condiții, apicultorii folosesc de multe ori faguri care au în componența lor alte substanțe. La temperaturile ridicate, fagurii se topesc mai ușor, cad pe fundul stufului, blochează urdișirea și albinele mor. Apicultorii sunt conștienți că, dacă nu vor folosi faguri din ceară, vor avea pierderi, din păcate motivul pentru care recurg la alte metode este cel economic”, a subliniat președintele Crescătorilor de Albine din România.

FOTO Noile reguli pentru comercializarea alimentelor din insecte - avizate. Panou obligatoriu de avertizare CITEȘTE ȘI FOTO Noile reguli pentru comercializarea alimentelor din insecte - avizate. Panou obligatoriu de avertizare

Apicultorii de la munte sunt mai norocoși

De cealaltă parte, alți apicultori s-au bucurat de vreme frumoasă, lucru care le-a adus o producție bună.

„Anul 2023, din punct de vedere al producției, a fost mediu spre bun. Nouă, fiind din zona montană, ne-a reușit să avem temperaturi prielnice și să facem producție bună. Singurul lucru care ne afectează este piața blocată din cauza importurilor din Ucraina”, a explicat apicultorul Mihai Grama.

Românii preferă să cumpere direct de la producător

În pofida impedimentelor există o speranță pentru apicultori.

„Spre marea noastră fericire, au început să funcționeze micile afaceri. Totodată, oamenii preferă să meargă la producători și să se convingă cu ochii lor că vor avea pe masă o miere de calitate. Apicultorii nu au mărit prețurile foarte mult, de aceea în continuare avem clienți. Clienții vin în târguri, iar apicultorii nu o mai vând angro, luând în calcul și faptul că 1 kg de polifloră a ajuns la 9 lei”, a menționat apicultorul Mihai Grama. 

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
ucraina