Bugetul programului „Tomata” va fi suplimentat cu 13 milioane de lei

Bugetul programului „Tomata” va fi suplimentat cu 13 milioane de lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2023

Bugetul programului "Tomata" - Ciclul I va fi suplimentat cu 13 milioane de lei, printr-o decizie ce va fi aprobată în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, a anunțat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Conform unei postări a ministerului de resort pe pagina oficială de Facebook, demnitarul i-a informat pe cei prezenți la eveniment că se are în vedere demararea, împreună cu Casa Unirea, a unui program amplu în principalele bazine legumicole din România, prin realizarea în următorii trei ani a 15 centre de colectare legume și fructe. Astfel, este prevăzut ca prin acest program să se acorde sprijin pentru echipamente de încălzit și combustibil necesar, astfel încât să fie asigurată producția de legume pe tot parcursul anului. Totodată, centrele de colectare vor fi gestionate de Casa Unirea și cooperative agricole, iar livrările se vor face în baza parteneriatelor cu marile rețele comerciale, scrie Adevărul.

Fabrica de bere Martens din Galați, pe piață de peste 40 ani, dar închisă de belgieni, va fi retrasă de la tranzacționarea pe bursă CITEȘTE ȘI Fabrica de bere Martens din Galați, pe piață de peste 40 ani, dar închisă de belgieni, va fi retrasă de la tranzacționarea pe bursă

De asemenea, Florin Barbu a prezentat proiectul centrului-pilot, care va fi realizat pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați, cu temperatură controlată, ce va avea trei benzi de sortare, inclusiv dotări pentru ambalare și un centru de testare al produselor, iar marfa care va fi colectată în aceste centre va dispune de toate certificatele necesare, potrivit legislației în vigoare.

În același timp, oficialul MADR a menționat că, în cadrul ședinței de Guvern de săptămâna viitoare, va fi aprobată alocarea suplimentară în valoare de 18 milioane de euro pentru ciclul I din Programul "Tomata", precum și alocarea sumei cuvenite pentru ciclul II din Programul de susținere a producției de legume în spații protejate.

Târgul Hortishow a beneficiat de participarea producătorilor de echipamente de irigații, care i-au prezentat ministrului Agriculturii avantajele tehnologiei de irigare prin picurare. În acest context, oficialul a anunțat că, în luna martie a anului viitor, vor începe lucrările la încă 35 de kilometri din Canalul Siret - Bărăgan, un proiect important care va aduce beneficii agricultorilor din acea zonă, în condițiile în care aproape trei amenajări de irigații din Ialomița, Brăila și Buzău vor putea fi alimentate gravitațional.

La evenimentul din comuna Obârșia, județul Olt, asociația de fermieri organizatoare a prezentat participanților loturi demonstrative și soluții tehnologice performante pentru cultura legumelor, în vederea obținerii de randament maxim și a unor producții de calitate, la culturi cultivate în câmp și în spații protejate.

Principalele subiecte abordate în cadrul primei ediții a Conferinței Naționale a Legumicultorilor, organizată în marja târgului de profil, au vizat: Planul Strategic PAC, Programul Tomata, investițiile în spații de depozitare, accesarea fondurilor europene și dificultăți întâmpinate de fermieri, accesul în piețe și supermarketuri, colaborarea cu administrația locală. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rosii
programul tomana
buget