AGRO TV Semnal de alarmă lansat pentru recolta de grâu 2021: Calitatea va fi efectiv spălată!

AGRO TV Semnal de alarmă lansat pentru recolta de grâu 2021: Calitatea va fi efectiv spălată!
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iun 2021

Consultanții din piața autohtonă a cerealelor lansează un semnal de alarmă și spun că recolta de grâu a acestui an va avea de suferit, ca urmare a precipitațiilor intense înregistrate până de curând.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Veștile au o și mai mare greutate cu cât fermierii români se așteptau la un an agricol bun, după un sezon 2019-2020 secetos, din cauza căruia au înregistrat pierderi masive, arată Agro TV.

Tranzacție surpriză: Dragoș Petrescu, proprietarul grupului City Grill, a intrat cu 500.000 de euro în afacerea cu clătite Maison de Crepes, preluând 49% din acțiuni. Sunt pregătite 30 de noi restaurante, toate în franciză CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Dragoș Petrescu, proprietarul grupului City Grill, a intrat cu 500.000 de euro în afacerea cu clătite Maison de Crepes, preluând 49% din acțiuni. Sunt pregătite 30 de noi restaurante, toate în franciză

„(…) Precipitațiile intense vor conduce la reducerea nivelului cantitativ și calitativ al grâului. Calitatea va fi efectiv spălată. Nivelul masei hectolitrice va scădea dramatic, precum și cel al proteinei, ca să nu mai vorbim despre fungus și încolțire. Nivelul boabelor încolțite ar putea atinge niveluri de 8-12% într-o tonă de marfă provenită din astfel de fenomene”, scrie într-o sinteză realizată recent de Casa de Trading a Fermierilor (CTF).

Potrivit documentului citat, la nivel național, lucrurile capătă un contur destul de dramatic, iar evidența acestui scenariu iese în relief în mod deosebit în zilele acestea.

„Efectele precipitațiilor asupra recoltelor de grâu încep să se vadă. Fuzarioza și băltirea sunt doar doi factori care vor impacta calitatea și nivelul recoltelor de grâu românesc. Pentru combaterea efectelor bolilor specifice sunt necesare tratamente, însă este practic imposibil să intri în câmp pentru efectuarea lor, astfel că grâul este literalmente expus, fără putere de a se apăra.

„În privința băltirilor, lucrurile vor conduce la mucegăire și putrezire în lan, laolaltă cu încolțirea specifică acestor condiții meteo. Avem probleme extrem de serioase, pe lângă întârzierea în recoltare. Legat de recoltare, vedem un nivel de întârziere de minim 15 zile pentru recolta de grâu, însă în funcție de evoluția vremii, s-ar putea ca intervalul să se prelungească”, au scris vocile autorizate ale CTF.

Un exemplu elocvent în acest sens a fost și cel al fenomenelor meteo nefavorabile înregistrate până de curând în Dâmbovița. Într-o oră au fost precipitații cât într-o lună, spun datele meteorologilor. Media precipitațiilor în luna iunie în regiunea Munteniei este cuprinsă între 90-100 de litri pe metrul pătrat, iar în Dâmbovița, în sol s-au acumulat într-o oră până la 90 de litri pe metrul pătrat. Culturile au fost compromise în proporție de 80%, iar unele chiar în procent de 100%.

„De la orz, ovăz și porumb – mulți agricultori au spus adio”, scriau pe Facebook ziariști prezenți la fața locului.

Cehii de la Bonami au lansat propriul serviciu de livrări, disponibil deja în alte țări, și în România CITEȘTE ȘI Cehii de la Bonami au lansat propriul serviciu de livrări, disponibil deja în alte țări, și în România

În ceea ce privește prețurile grâului, în intervalul 7-13 iunie 2021 nu s-au înregistrat modificări esențiale în prețurile grâului românesc.

„Cotațiile s-au redus treptat, până la nivelul de 200 euro/tonă, minus 5-6 euro/tonă pentru calitatea de furaj în paritatea CPT Constanța. În ultimele două zile ale săptămânii, exportatorii au afișat o lipsă de interes în achiziție. În planul burselor, Euronext și CBOT au redus cotațiile după raportul WASDE, dar nu dramatic”, susțin experții CTF.

Casa de Trading a Fermierilor (CTF), prin Cezar Gheorghe, consultant senior și analist, realizează în mod constant rapoarte specializate de piață. CTF se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români ce vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

viewscnt
Afla mai multe despre
grâu
casa de trading a fermierilor