ANSVSA anunță măsuri la nivel național pentru a preveni răspândirea gripei aviare, între care suspendarea comerțului ambulant cu păsări. Comercializarea va fi făcută doar de fermele autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată

ANSVSA anunță măsuri la nivel național pentru a preveni răspândirea gripei aviare, între care suspendarea comerțului ambulant cu păsări. Comercializarea va fi făcută doar de fermele autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2021

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că au fost luat măsuri la nivel național pentru a preveni răspândirea virusului gripei aviare, după confirmarea acestuia la o fermă de păsări din Ungheni (Mureș). Astfel, se suspendă comerțul ambulant cu păsări, dar și activitățile comerciale cu păsări vii prin intermediari. Comercializarea va fi făcută doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Comitetul Național pentru Situații de Urgență - Centrul Național de Combatere a Bolilor s-a întrunit, vineri seară, la solicitarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, pentru a adopta noi măsuri în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială de păsări din localitatea Ungheni, județul Mureș, potrivit News.ro.

Potrivit ANSVSA, în urma ședinței au fost dispuse următoarele măsuri, care se aplică la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile:

- Suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări;

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

- Suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației.

"Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată", precizează ANSVSA.

Respectarea acestor măsuri se va face prin controale organizate în comun de către structurile teritoriale ale ANSVSA și Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei vizând transporturile de păsări vii.

"În contextul epidemiologic actual, de creștere a numărului focarelor de gripă aviară pe tot teritoriul Europei, presiunea virală este foarte mare și de aceea este absolut necesară impunerea și respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli. La nivel european, pierderile economice cauzate de evoluția gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia. De aceea, ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre și a evita pagubele economice enorme generate de această boală", arată sursa citată.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

ANSVSA monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piață să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase și, implicit, să protejeze industria avicolă din țara noastră.

Un focar de gripă aviară a fost confirmat la o fermă cu 180.000 de păsări din Ungheni, județul Mureș, toate urmând a fi sacrificate. ANSVSA a dispus mai multe măsuri de protecție, inclusiv controale la toate fermele de păsări din țară.

”Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploatație comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, județul Mureș, în seara zilei de 6 mai 2021. Imediat, la nivel central s-a activat Unitatea Operațională Centrală condusă de președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu și la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureș, care  a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea și stingerea focarului de gripă aviară”, a transmis, vineri, ANSVSA.

viewscnt
Afla mai multe despre
ansvsa
gripa aviara
pasari
comert pasari
ferme