Asociația Forța Fermierilor: Procesatorii și retailerii vor să arunce scăderea prețului la lapte, în totalitate, exclusiv pe umerii crescătorilor de vaci

Asociația Forța Fermierilor: Procesatorii și retailerii vor să arunce scăderea prețului la lapte, în totalitate, exclusiv pe umerii crescătorilor de vaci
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2023

Asociația Forța Fermierilor susține că procesatorii și retailerii vor să arunce scăderea de preț a laptelui la raft pe umerii crescătorilor de vaci, menționând că mecanismul de reducere a prețului este și prost gândit, și prost aplicat. Fermierii solicită Consiliului Concurenței să analizeze modul prin care procesatorii și retailerii operează, pe lanț, reducerea de preț de 20%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Asociația Forța Fermierilor protestează public față de modul în care este aplicată inițiativa premierului Nicolae Ciucă de reducere a prețului final la lapte, pentru consumator, cu 20%. În acest moment, asistăm, de fapt, la o nouă reducere a prețului de achiziție, la poarta fermei, pentru producătorii de lapte din România. Este evident că procesatorii și nici retailerii vor să arunce această scădere de preț, în totalitate, exclusiv pe umerii crescătorilor de vaci de lapte din România. Și pot face asta pentru că mecanismul de reducere a prețului, monitorizat de Consiliul Concurenței, este și prost gândit, și prost aplicat”, se arată într-un comunicat al Asociației Forța Fermierilor.

Producătorii agricoli care cultivă usturoi primesc ajutor de minimis de 6 milioane euro CITEȘTE ȘI Producătorii agricoli care cultivă usturoi primesc ajutor de minimis de 6 milioane euro

Producătorii de lapte din Asociația Forța Fermierilor solicită Consiliului Concurenței să analizeze modul prin care procesatorii și retailerii operează, pe lanț, reducerea de preț de 20%, scrie News.ro

„Dacă acest «efort» al procesatorilor și retailerilor înseamnă să sugrume de tot activitatea crescătorilor de vaci de lapte și să impună noi scăderi la prețul de achiziție pentru laptele românesc, atunci considerăm că era mai corect ca măsura anunțată de premierul Nicolae Ciucă să sune astfel: Obligăm producătorii de lapte din România să intre în faliment și îi forțăm să scadă prețul la poarta fermei până la un nivel inacceptabil pentru ca reducerea de 20% nu afecteze cu nimic cheltuielile și profiturile procesatorilor și retailerilor. Considerăm că ar fi fost mai onest așa”, mai precizează sursa citată.

Asociația Forța Fermierilor a mai anunțat că în ultima săptămână, numeroși crescători de lapte au transmis asociației informații cu privire la scăderi la prețul laptelui preluat de procesatori de la nivelul fermelor.

„Aceste scăderi de prețuri nu le sunt justificate în niciun fel fermierilor, care se văd constrânși să accepte scăderile, de teama de a nu le fi reziliate contractele. Membrii Asociației Forța Fermierilor apelează la Consiliul Concurenței să nu devină groparul zootehniei românești și să solicite acțiuni și informații de la procesatori și retaileri prin care reducerea de 20% a prețului la consumatorul final pentru laptele din comerț să fie «suportată» prin micșorarea adaosurilor comerciale și prin reducerea altor cheltuieli decât cele de achiziție de materie primă. Altfel, nu vom asista decât la o manevră politicianistă, de o ipocrizie și un cinism ieșite din comun, care va avea un singur efect: diminuarea dramatică a numărului fermelor de vaci de lapte din România”, a mai transmis Asociația Forța Fermierilor.

Activele Pilonului II de pensii private au depășit 103 miliarde lei CITEȘTE ȘI Activele Pilonului II de pensii private au depășit 103 miliarde lei

Președintele Asociației, Vlad Macovei, consideră că a îi împinge la faliment pe producătorii de lapte este o lipsă de discernământ din punct de vedere economic, social și politic.

„Dacă reducerea cu 20% a prețului la raft pentru laptele românesc va însemna dispariția celor care îl produc, în câteva luni nu vom mai avea la ce face discount. Vom avea rafturi goale, fără lapte pentru consumatori și atunci nu va mai conta care e reducerea de preț pe hârtie. Crescătorii de animale nu pot arunca mai departe, pe lanț, această scădere. Ei sunt baza acestui lanț alimentar, nu le pot cere vacilor să mănânce cu 20% mai puțin. A-i împinge la faliment pe producătorii de lapte din România este o lipsă de discernământ din punct de vedere economic, social și politic. Suntem convinși că premierul Nicolae Ciucă dar și decidenții din Consiliului Concurenței vor îndrepta modul în care se aplică această decizie guvernamentală, care s-a născut, fără îndoială, dintr-o intenție bună”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Asociația Forța Fermierilor a menționat că nu a fost invitată la cele două runde de discuții la Guvern, organizate de premierul Nicolae Ciucă cu mediul asociativ și cu autoritățile publice.

Acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului laptelui proaspăt de consum, la care au acceptat să participe toate marile rețele comerciale, se aplică începând de la 1 mai, pentru o perioadă de 6 luni, conform anunțului făcut recent de Consiliul Concurenței. Reducerea de cel puțin 20% a prețului la raft se va aplica laptelui de proveniență românească și se va împărți între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%). Președintele instituției, Bogdan Chirițoiu a precizat, însă, că este posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ținând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător și epuizate stocurile existente.

Optsprezece dintre cei 23 de procesatori, respectiv 78%, participă la acordul voluntar temporar pentru reducerea prețului laptelui, conform anunțului Consiliului Concurenței.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a referit la măsura de plafonare a prețului la lapte, precizând că producătorii nu trebuie să reducă prețul, această decizie fiind instituită la cele două verigi ale lanțului de producție și anume la procesare și la retailer.

Google intenționează să își actualizeze motorul de căutare cu inteligență artificială și clipuri video CITEȘTE ȘI Google intenționează să își actualizeze motorul de căutare cu inteligență artificială și clipuri video

Premierul Nicolae Ciucă a cerut ministrului Agriculturii și Consiliului Concurenței să prezinte joi, în ședința de Guvern, măsurile discutate împreună cu fermierii pe ceea ce înseamnă industria laptelui.

Ministrul Petre Daea a arătat că din ce a fost informat, 70% din operatoriii care sunt pe piață ar fi în situația să răspundă la acel acord privind reducerea prețului la lapte cu 20%. La rândul lui președintele Consiliului Concurenței a spus că aplicarea diferă de la magazin la magazin, pentru că sunt mii de produse la care trebuie operate aceste reduceri și aplicarea nu este integrală în momentul de față. El a mai spus că, acolo unde sunt discrepanțe, vor fi cerute clarificări.

viewscnt
Afla mai multe despre
asociația forța fermierilor
lapte
vaci