Autoritățile române au descoperit doar un lot de miere franțuzească neconformă, după controalele privind dublul standard în calitatea produselor vândute în estul și vestul Europei

Autoritățile române au descoperit doar un lot de miere franțuzească neconformă, după controalele privind dublul standard în calitatea produselor vândute în estul și vestul Europei
scris 10 apr 2017

Ministerul Agriculturii, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Autoritatea Națională Fitosanitară au anunțat luni că, în urma verificărilor privind eventualele standarde duble aplicate de către multinaționale în calitatea produselor vândute în estul și vestul Europei, din 175 de probe prelevate, au descoperit doar un singur produs neconform - miere importată din Franța, care depășea cu 50% limita normală a unui coeficient enzimatic, fără a fi periculoasă pentru consum. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că a trimis scrisori către omologii săi din Belgia, Germania, Italia, Olanda și Franța, în care îi roagă să permită experților români să verifice alimentele pe teritoriul acestor țări, pentru a le compara calitatea cu cea a alimentelor vândute sub aceleași mărci în România.

"S-a dovedit că s-a depășit cu 50% un coenficient care indică nivelul de fructoză. Acest coefient este o depreciere calitativă. Era miere, numai că zahărul nu era era de cea mai bună calitate”, a declarat, luni, directorul general al ANSVSA, Geronimo Brănescu.

Acesta a mai spus că era vorba despre un lot de 396 de recipiente de origine din Franța, care purtau marca "Fleur de miel”, a câte 500 de grame, din care 108 recipiente au fost retrase. Restul recipientelor au fost comercializate, scrie News.ro.

Directorul ANSVSA a precizat că mierea considerată neconformă după standardele românești nu reprezenta niciun pericol de consum pentru populație.

Instituțiile au anunțat că au controlat 11 hipermarketuri și supermarketuri ale rețelelor Carrefour, Metro, Billa, Cora, Mega Image, Penny și Profi.

Din aceste magazine, experții au recoltat 175 de probe din carne, pește, legume fructe, miere, lactate, miere, fructe și legume.

Reprezentații celor patru instituții au mai precizat că toate probele provin de la produsele din comerțul intracomunitar, iar toate probele au fost analizate la trei laboratoare din România.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că următorul pas privind standardele duble la calitatea alimentelor ar fi verificarea produselor alimentare de pe teritoriul a cinci țări: Belgia, Germania, Italia, Olanda și Franța.

"Am trimis o scrisoare prin care îi rog sa dea posibilitatea experților noștri, împreună cu experții lor, să preleveze probe pe aceste teritorii. (...) Scrisorile pe care le-am transmis colegilor din cele cinci state au pornit vineri. Aștept răspuns și apoi cu o procedură de comun acord, experții noștri vor merge în țările respective și vor prelua probele”, a declarat Daea.

Întrebat de ce nu a trimis mai devreme aceste scrisori, ministrul Agriculturii a spus că a "socotit necesar" să facă analize și să asigure populația României că pe rafturile magazinelor sunt produse care se pot consuma.

Ministrul susține că nu vrea să introducă dezordine în sistem sau să alarmeze consumatorul.

"Nu poți compara decât dacă produsele au același furnizor, dacă au aceeași calitate, dacă au aceeași etichetă, aceeași origine”, a completat Daea.

La sfârșitul lunii februarie, ministrul Petre Daea anunța că Ministerul Agriculturii, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) urmau să verifice dacă există un dublu standard în ceea ce privește calitatea produselor alimentelor în estul și vestul Europei.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în luna martie, și a anunțat că va face o anchetă privind respectarea dreptului la ocrotirea sănătății, după protestul Cehiei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei legat de standardele duble practicate de marile branduri la produsele alimentare și după ce Ministerul Agriculturii din România a anunțat monitorizarea fenomenului.

Guvernul amână termenul până la care pot fi plătite retroactiv asigurările sociale pentru anii în care nu s-a cotizat CITEȘTE ȘI Guvernul amână termenul până la care pot fi plătite retroactiv asigurările sociale pentru anii în care nu s-a cotizat

Sesizarea din oficiu viza posibila încălcare a articolelor 16 și 34 din Constituție privind egalitatea în drepturi și dreptul la ocrotirea sănătății, a anunțat Avocatul Poporului.

Decizia Avocatului Poporului a venit după ce, în 25 februarie, Grupul de la Vișegrad, care cuprinde Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, a făcut apel la celălalte state din Europa Centrală și de Est să se alăture inițiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană.

Producătorii se apără susținând că diferențele de compoziție sunt date de gusturile locale. Alimentele sunt în general mai ieftine în Europa de Est decât în Vest, dar mulți cumpărători merg în Occident pentru a cumpăra produse de calitate mai bună. Consumatorii din Europa Centrală și de Est au adoptat rapid brandurile occidentale, după căderea comunismului, în 1989.

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
ansvsa
anpc