Bayer a transmis o ofertă de preluare a companiei americane Monsanto

Bayer a transmis o ofertă de preluare a companiei americane Monsanto

Sursa foto:facebook

scris 19 mai 2016

Grupul german din industria chimică Bayer a transmis o ofertă nesolicitată de preluare a companiei americane Monsanto, lider pe piața globală a producătorilor de semințe, transmite Reuters. Monsanto operează în România o unitate de procesare a semințelor convenționale de porumb, la Sinești (Ialomița).

Oferta Bayer este avansată în contextul în care stocurile ridicate și prețurile scăzute ale materiilor prime au determinat un val de consolidări în industria agrochimică.

Posibilitatea acestei tranzacții a fost anunțată în urmă cu o săptămână. Atunci, surse au declarat că Bayer nu este singura companie care ar putea fi interesată de preluarea Monsanto, deoarece grupul german BASF discută cu mai multe bănci de investiții despre o eventuală preluare a companiei americane.

În martie, presa a publicat informații despre un posibil schimb de active între BASF și Monsanto.

În condițiile în care capitalizarea de piață a Monsanto se ridică la 42 de miliarde de dolari, tranzacția ar fi probabil mai mare decât achiziția din februarie, când China National Chemical Corp (ChemChina) a cumpărat firma elvețiană Syngenta AG, cu 43 miliarde de dolari, și s-ar putea confrunta cu obstacole din partea autorităților de reglementare din SUA, notează sursa citată.

EXCLUSIV Agricultura \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Agricultura "verde" a prins rădăcini pe 2% din suprafața agricolă a României

Bayer, a cărei capitalizare de piață se ridică la 90 de miliarde de dolari, a anunțat că directorii săi s-au întâlnit recent cu șefii Monsanto pentru a discuta în mod privat achiziția.

"Noi declarații vor fi făcute la momentul oportun", a precizat grupul german, conform Agerpres.

Boardul Monsanto a informat că analizează propunerea, dar nu există garanții că va fi o tranzacție.

Pe piața mondială a erbicidelor, Bayer este pe locul doi, cu o cotă de piață de 18%, în timp ce pe primul loc se află Syngenta, cu o cotă de piață de 19%. Monsanto este lider pe piața semințelor, cu o cotă de piață de 26%, urmată de DuPont, care, anul trecut, a acceptat să fuzioneze cu Dow Chemical.

Profitul net al Monsanto a scăzut cu 25% în perioada decembrie-februarie (al doilea trimestru al anului fiscal), față de perioada similară a anului precedent, la 1,06 miliarde de dolari. La nivelul primul semestru fiscal (perioada septembrie-februarie), profitul net al companiei a coborât cu 51%, la 810 milioane de dolari.

Statul a blocat un export de cereale către Siria al companiei Agro-Chirnogi, deținută de un investitor libanez cercetat de DIICOT CITEȘTE ȘI Statul a blocat un export de cereale către Siria al companiei Agro-Chirnogi, deținută de un investitor libanez cercetat de DIICOT

Producătorul american a anunțat, la începutul acestui an, că urmează să renunțe la 3.600 de angajați, în contextul scăderii veniturilor, urmând să înregistreze costuri legate de restructurare de până la 1,2 miliarde de dolari, în creștere față de estimarea anterioară de 850 - 900 milioane de dolari. Reducerile de personal fac parte din planul companiei de a realiza, până în 2018, economii de 500 de milioane de dolari.

Potrivit reprezentanților companiei, România nu va fi afectată de reducerile de personal.

Monsanto operează în România o unitate de procesare a semințelor convenționale de porumb la Sinești (Ialomița), care este, potrivit producătorului, ”cea mai modernă stație de procesare din Europa a companiei”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bayer
monsanto
oferta