California înregistrează cel mai secetos an din ultimul secol

California înregistrează cel mai secetos an din ultimul secol
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 oct 2021

Statul american California a înregistrat în acest an, marcat de căldură extremă și secetă, cel mai secetos an din ultimul secol, iar experții se tem că în următoarele 12 luni situația s-ar putea înrăutăți, relatează TCA/DPA luni.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Western Regional Climate Center (WRCC) a adunat cantitățile medii de precipitații raportate la fiecare dintre stațiile sale și a calculat un total de 301 milimetri de precipitații sub formă ploaie și zăpadă în 2021 în California. Cifra reprezintă jumătate din ceea ce experții consideră că este valoarea medie a cantității de precipitații din California: aproximativ 598 de milimetri, scrie Agerpres

România aruncă în fiecare an peste 2,5 milioane de tone de mâncare. Topul alimentelor pe care românii le aruncă la gunoi CITEȘTE ȘI România aruncă în fiecare an peste 2,5 milioane de tone de mâncare. Topul alimentelor pe care românii le aruncă la gunoi

Centrul climatic calculează precipitațiile realizând media dintre toate cantitățile de precipitații măsurate la sfârșitul perioadei cuprinse între 1 octombrie și 30 septembrie.

Anul trecut a fost al doilea cel mai secetos înregistrat, potrivit datelor Departamentului pentru resurse de apă din California.

Ultima dată când statul a raportat cantități de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare atât de mici a fost în 1924.

Climatologii au comparat condițiile de secetă din 2020 și 2021 cu seceta din perioada 1976-1977. Cantitățile medii de precipitații din 1976-1977 au fost de 728 milimetri. În 2020-2021 au fost de 716 milimetri.

Un raport federal a evaluat pierderile economice la peste 1 miliard de dolari în urma secetei din 1976-1977, când au existat temeri potrivit cărora situația putea afecta alimentarea cu apă din tot statul.

Seceta actuală a readus în prim-plan aceste temeri, în condițiile în care rezervele de apă au fost epuizate, iar în 50 dintre cele 58 de comitate din California a fost declarată secetă. Guvernatorul Gavin Newsom a făcut apel la californieni să reducă în mod voluntar consumul de apă cu 15%, iar autoritățile din acest stat iau în considerare restricționarea accesului la apă în condițiile în care seceta va continua în această iarnă.

Carmistin semnează o facilitate de credit sindicalizat de peste 630 milioane lei CITEȘTE ȘI Carmistin semnează o facilitate de credit sindicalizat de peste 630 milioane lei

Potrivit US Drought Monitor, o hartă actualizată săptămânal care prezintă condițiile asociate secetei din SUA, peste 87% din California se confruntă cu secetă extremă sau excepțională, situația fiind deosebit de gravă în aproape jumătate din stat.

Mai puține ploi au însemnat mai puțină apă, în special în zone precum râul Colorado, o sursă importantă de apă pentru regiunea California de Sud.

Lacul Mead din Nevada, lac de acumulare și o sursă importantă de apă pentru Los Angeles și regiunea de vest, a scăzut din 2000, iar perspectivele sunt sumbre, potrivit experților. Chiar dacă urmează un an cu precipitații, ''lacul Mead nu va fi nici măcar pe aproape să se umple din nou'', a declarat Daniel McEvoy, climatolog în cadrul WRCC.

Toate rezervoarele importante din California, cu excepția a două, au un nivel de stocare sub medie. Lacul Oroville, al doilea cel mai mare rezervor din stat, este la un nivel record. Iar lacul Shasta, cel mai mare rezervor, este extrem de scăzut - deși nu la fel de scăzut ca în 1977, după cum a precizat McEvoy.

Însă, spre deosebire de 1977, efectele secetei au fost agravate de schimbările climatice accelerate.

Temperaturile din ce în ce mai ridicate au condus la evaporarea precipitațiilor și la topirea zăpezii mult mai repede decât în anii precedenți, potrivit unui studiu recent realizat de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA).

California a înregistrat în acest an cea mai fierbinte vară, iar arșița a pârjolit întreg peisajul.

Fenomenul La Nina, care aduce de obicei ierni uscate în California și în regiunile de sud-vest, a început să se formeze în Oceanul Pacific, a anunțat NOAA joi.

Val de mesaje false în numele ANAF. Atenționare: NU deschideți CITEȘTE ȘI Val de mesaje false în numele ANAF. Atenționare: NU deschideți

Climatologii NOAA prognozează că seceta actuală va dura până în 2022, poate chiar mai mult. Și, chiar dacă statul California va avea parte și de vreme ploioasă, experții estimează că va fi nevoie de o schimbare radicală din punct de vedere meteorologic pentru ca situația să revină la normal.

Jeanine Jones, manager în cadrul Departamentului pentru Resurse de Apă, a declarat că statul va avea nevoie de aproximativ 140% din cantitățile medii de precipitații pentru îmbunătățirea parametrilor la nivelul pânzei freatice.

California de Sud prezintă cea mai mare variabilitate anuală la nivelul precipitațiilor de pe teritoriul Statelor Unite, ceea ce înseamnă că în orice an situația s-ar putea schimba radical. ''Pe măsură ce oamenii de știință se gândesc la efectele pe termen lung ale schimbărilor climatice, una dintre posibilități este ca această variabilitate să fie accentuată'', a spus Jones. Sau, după cum a precizat ea, extremele să devină ''mai extreme''. 

viewscnt
Afla mai multe despre
california
seceta