Cașcavalul de Săveni, al șaptelea produs românesc recunoscut și protejat în UE

Cașcavalul de Săveni, al șaptelea produs românesc recunoscut și protejat în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 apr 2021

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc ''Cașcaval de Săveni'' în registrul produselor care beneficiază de Indicație Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Cașcavalul de Săveni este o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani. Produsul se distinge prin perioada lungă de maturare (60 de zile), care îi permite să dobândească o consistență omogenă precum și o culoare mai pronunțată. Gustul are accente de miez de nucă, ușor amărui datorită fermentației. Condițiile climatice locale sunt favorabile dezvoltării pășunilor naturale bogate într-o floră diversificată contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru producția Cașcavalului de Săveni", subliniază Comisia Europeană.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Această nouă indicație se va alătura celor 1.450 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor și înregistrărilor (DOOR), scrie Agerpres.

România avea anterior șase produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care cinci Indicații Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată și Cârnații de Pleșcoi. Produsul Telemea de Ibănești este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru încă patru produse în scopul dobândirii protecției europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată: Telemea de Sibiu, Salată cu icre de Știucă de Tulcea, Plăcinta dobrogeană și un produs Salata tradițională cu icre de crap pentru dobândirea protecției europene Specialitate Tradițională Garantată.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Ionuț Nedea, Litoralulromanesc.ro: Statul trebuie să promoveze destinațiile românești pentru turiștii români și străini. Exceptarea măsurii de purtare a măștii la plajă CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Ionuț Nedea, Litoralulromanesc.ro: Statul trebuie să promoveze destinațiile românești pentru turiștii români și străini. Exceptarea măsurii de purtare a măștii la plajă

Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (județ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de știucă, Virșli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmburești, Cârnați oltenești, Mere de Voinești etc.

viewscnt
Afla mai multe despre
cașcavalul de săveni