Cel mai grav îngheț produs în ultimele decenii în Brazilia și costurile mari de transport vor urca prețurile cafelei la niveluri record multianuale

Cel mai grav îngheț produs în ultimele decenii în Brazilia și costurile mari de transport vor urca prețurile cafelei la niveluri record multianuale
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 aug 2021

Cel mai grav îngheț produs în ultimele decenii în Brazilia și costurile mari de transport determinate de pandemia de Covid-19 vor urca prețurile cafelei la niveluri record multianuale, în următoarele săptămâni, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creșterea prețurilor cafelei va avea drept consecință costul mai mare al unui coș de cumpărături, în urma majorării prețurilor unor alimente precum pâinea, uleiurile vegetale și zahărul, scrie News.ro

Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni CITEȘTE ȘI Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni

Un indice privind prețurile alimentelor la nivel mondial calculat de agenția pentru alimente a Națiunilor Unite a crescut în iulie cu 31%, față de aceeași perioadă a anului trecut, într-o perioadă în care mulți cumpărători au probleme financiare din cauza pandemiei.

Cel mai grav val de frig produs în Brazilia din 1994 a urcat prețul boabelor verzi de cafea la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape șapte ani și este așteptat ca creșterea să fie rransferată consumatorilor, atunci când vor cumpăra boabe prăjite sau cafea rășnită din supermarketuri.

Prețul cafelei arabica aproape s-a dublat în ultimele 12 luni la bursa ICE de contracte futures din Statele Unite, culturile din Brazilia având probleme și di n cauza celei mai grave secete din ultimii 91 de ani.

Amploarea pagubelor este încă evaluată, dar în zonele în care arborii de cafea nu au rezistat refacerea producție iar putea dura până la șapte ani.

Datele Biroului pentru Statistica Muncii din SUA arată că prețurile medii ale cafelei râșnite au urcat cu 8,1% în aprilie, la un maxim  de 4,75 de dolari livra (453,5 grame) comparativ cu anul anterior și cel mai ridicat nivel atins din iulie 2015, din cauza secetei din Brazilia.

Creșterea prețurilor la cafeaua arabica pe bursa ICE Futures din SUA a accelerat rapid, cu toate acestea, după înghețul recent și prețurile de vânzare cu amănuntul par că vor crește cu siguranță ca răspuns.

În Brazilia, cea mai mare țară consumatoare din lume după Statele Unite, prețurile la cafea prăjită și măcinată au crescut cu 3,4% în iunie, potrivit biroului de statistici IBGE.

După înghețurile din iulie, grupul brazilian Abic din industria cafelei le-a spus companiilor specializate în prăjurea cafelei să analizeze costurile și să ajusteze prețurile în consecință, pentru a păstra sustenabilitatea afacerilor lor.

Abic estimează că prețurile cafelei verzi pentru firmele din Brazilia care prăjesc cafeaua au crescut cu aproximativ 80% din decembrie până la sfârșitul lunii iulie.

"Unele companii, inclusiv lideri de piață, au anunțat deja creșteri de prețuri", a spus Abic într-o scrisoare către prăjitorii asociați, văzută de Reuters.

JDE Peet's, ale cărei mărci includ Douwe Egberts, Kenco și Peet's, au remarcat că în ultimele 12 luni a existat o creștere bruscă a costurilor cu ingredientele, transportul și alte costuri.

Creșterea costurilor de transport, legată de lipsa de containere de transport, ar putea juca un rol major în creșterea prețurilor. Cafeaua este expediată în mod normal în containere.

viewscnt
Afla mai multe despre
cafea
brazilia