Comisia Europeană a majorat ajutorul de minimis pentru fermieri

Comisia Europeană a majorat ajutorul de minimis pentru fermieri
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 22 feb 2019

Comisia Europeană a adoptat vineri reglementări revizuite privind ajutoarele de stat în sectorul agricol, majorând limita pentru sprijinul ce poate fi acordat fără o aprobare prealabilă din partea CE.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, ajutorul maxim pe exploatație agricolă ce poate fi acordat fără aprobare prealabilă, pe o perioadă de trei ani, crește de la 15.000 la 25.000 euro. Modificarea ajutorului de minimis a venit ca răspuns la solicitărilor statelor membre de a îmbunătăți sprijinul acordat fermierilor.

"Prin creșterea ajutorului maxim către fermieri, autoritățile naționale vor putea reacționa mai repede și mai eficient atunci când trebuie să sprijine fermierii vulnerabili", a declarat comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală Phil Hogan.

România, locul 3 în UE după suprafața cultivată cu meri. Livezile de meri s-au extins cu 12% din 2012 CITEȘTE ȘI România, locul 3 în UE după suprafața cultivată cu meri. Livezile de meri s-au extins cu 12% din 2012

Ajutorul în cuantum maxim, de 25.000 de euro pe fermă, va putea fi acordat doar în cazul statelor care nu alocă mai mult de jumătate din pachetul național total destinat ajutoarelor pentru un singur sector agricol, în alte condiții limita ajutorului de minimis fiind de 20.000 de euro.

Coform CE, pentru a evita afectarea a concurenței, fiecare țară din UE dispune de un cuantum național maxim pe care nu îl poate depăși. Volumului național maxim de ajutor va fi majorat la 1,25% din producția agricolă anuală, pentru aceeași perioadă de trei ani (de la 1% cât este în prezent).

Dacă o țară nu cheltuie mai mult de 50% din totatul destinat ajutoarelor pentru un anumit sector agricol, aceasta poate majora ajutoarele de minimis pe fermă până la 25.000 de euro și plafonul național la 1,5% din producția anuală, ceea ce reprezintă o creștere cu 66% a plafonului per fermier și o creștere cu 50% a plafonului național.

Comisia a decis și crearea unui registru central obligatoriu la nivel național, pentru statele care optează pentru limita maximă a ajutoarelor, cu scopul d a simplifica și îmbunătăți furnizarea și monitorizarea ajutoarelor de minimis.

Plafoanele majorate intră în vigoare la 14 martie și se pot aplica retroactiv pentru ajutoarele care îndeplinesc toate condițiile.

viewscnt
Afla mai multe despre
ajutor minimis fermieri
ajutoare fermieri
comisia europeana