Au concentrații medii de 100 de ori mai mari decât în apa de la robinet, anunță The Guardian.
Cerealele consumate în mod obișnuit la micul dejun în Uniunea Europeană prezintă „niveluri ridicate” de acid trifluoroacetic (TFA), potrivit studiului. TFA este un produs secundar care apare în urma descompunerii în sol a pesticidelor ce conțin PFAS — substanțe chimice extrem de persistente, utilizate încă din anii 1950.
Analiza PAN a fost efectuată pe 65 de produse obișnuite pe bază de cereale achiziționate în 16 țări europene, inclusiv cereale pentru micul dejun, dulciuri populare, paste, croissante, pâine integrală și rafinată și făină, arată Hotnews.ro
„Toată lumea este expusă la TFA prin multiple căi, inclusiv alimente și apă potabilă. Constatările noastre subliniază nevoia urgentă de a interzice imediat pesticidele PFAS pentru a opri contaminarea ulterioară a lanțului trofic”, a declarat într-un comunicat responsabila de politici în cadrul PAN Europa, Salomé Roynel.
Concluziile arată că „alimentul cel mai contaminat este un produs tipic pe bază de cereale pentru micul dejun”, deoarece în ceea ce privește acidul trifluoroacetic „concentrațiile medii sunt de 100 de ori mai mari comparativ cu cele din apa de la robinet”.
Studiul arată că 81,5% din probele analizate erau contaminate cu TFA, cele mai ridicate niveluri fiind înregistrate în pâinea integrală achiziționată în Belgia – 340 micrograme pe litru (ľg/l) -, studiul PAN Europe identificând, de asemenea, 120 ľg/l în pâinea pentru prăjit.
De asemenea, analizele au arătat o concentrație de 26 ľg în pastele italiene. PAN Europe a avertizat, însă, că acesta ar putea fi doar vârful aisbergului, în condițiile în care a fost testată o singură probă.
O substanță extrem de „toxică pentru sistemul reproducător”
„TFA, un produs de descompunere al pesticidelor PFAS și al gazelor fluorurate, este extrem de persistent, de mobil și de toxic pentru reproducere. Studiile din industrie îl asociază, de asemenea, cu o calitate redusă a spermei și cu efecte adverse asupra funcțiilor tiroidiană, hepatică și imunitară”, a indicat PAN Europe.
Acest compus chimic hidrosolubil se acumulează în apă și sol, unde este absorbit de plante, ceea ce ar putea explica concentrațiile mari descoperite în produse precum pâinea, pastele și biscuiții pentru copii.
„Toate probele au depășit limita maximă de reziduuri prestabilită. Nu putem expune copiii la substanțe chimice toxice pentru reproducere. Acest lucru necesită acțiuni imediate”, a subliniat organizația de mediu, care a solicitat Comisiei Europene și statelor membre să interzică pesticidele PFAS și să monitorizeze conținutul de TFA din alimente.
Executivul comunitar a limitat deja unele PFAS în produsele de consum, cum ar fi cutiile de pizza și cosmeticele și intenționează să prezinte o revizuire a regulamentului REACH privind substanțele chimice în 2026.
















