Controversatul erbicid numit glifosat ar trebui să fie permis în agricultura din UE încă 10 ani, cere Comisia Europeană

Controversatul erbicid numit glifosat ar trebui să fie permis în agricultura din UE încă 10 ani, cere Comisia Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2023

Comisia Europeană a propus ca țările UE să autorizeze utilizarea în agricultură a controversatului erbicid glifosat pentru încă 10 ani, potrivit unui document publicat miercuri și citat de Politico.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Glifosatul, un produs chimic care distruge buruienile, este cel mai utilizat erbicid din lume, dar criticii spun că a fost asociat cu cancerul și poate fi dăunător pentru animalele sălbatice. Ultima dată a fost aprobat pentru utilizare în UE în 2017, în cadrul unui proces extrem de controversat, iar licența de cinci ani a fost prelungită cu încă 12 luni în decembrie anul trecut.

FOTO Cum s-a trezit România la mijloc în ″frecușurile″ energetice dintre Guvernul federal progresist antifosil al Canadei și provincia petrolieră conservatoare Alberta CITEȘTE ȘI FOTO Cum s-a trezit România la mijloc în ″frecușurile″ energetice dintre Guvernul federal progresist antifosil al Canadei și provincia petrolieră conservatoare Alberta

Comisia a indicat în iulie că glifosatul ar trebui să primească o aprobare completă din partea țărilor membre și să fie reautorizat pentru utilizare în UE, în urma unei evaluări a riscurilor efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a constatat că nu există „motive critice de îngrijorare” din cauza utilizării produsului chimic în agricultură, dar a identificat mai multe lacune în materie de date, arată G4Media.ro.

Cererea de prelungire a licenței UE pentru substanța chimică a venit din partea unui grup de companii cunoscute sub denumirea colectivă de Glyphosate Renewal Group, care include multinaționalele Bayer, Syngenta și Nufarm.

Grupul solicitase o perioadă de autorizare de maximum 15 ani. Însă executivul UE a propus o perioadă de 10 ani, din cauza studiilor în curs privind siguranța glifosatului, a declarat un oficial al Comisiei.

„Dacă în următorii 10 ani apar dovezi care contestă concluziile EFSA, Comisia poate reevalua autorizația”, a declarat oficialul. „Pot apărea studii în orice moment”.

Savin, ROCA Agri RDF: Este o perioadă dificilă pentru agricultură, dar focusul nostru este pe termen lung: creștere organică, achiziții și noi produse CITEȘTE ȘI Savin, ROCA Agri RDF: Este o perioadă dificilă pentru agricultură, dar focusul nostru este pe termen lung: creștere organică, achiziții și noi produse

Țările membre sunt așteptate să discute propunerea Comisiei vineri, 22 septembrie, urmată de un vot pe 13 octombrie.

Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a indicat săptămâna trecută că țara sa nu se va opune aprobării, în ciuda angajamentului guvernului său de a elimina treptat produsul chimic atunci când a fost aprobat ultima dată.

Luxemburg este singura țară din UE care a interzis glifosatul, dar interdicția a fost ridicată la începutul acestui an, în urma unei contestații în instanță din partea Bayer.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
glifosat