Cotația grâului a crescut cu 5% după retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre

Cotația grâului a crescut cu 5% după retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2022

Cotațiile futures la grâu au crescut cu peste 5% iar cele la porumb cu peste 2%, după ce anunțul privind retragerea Rusiei din acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră a înmulțit îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială cu alimente, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În jurul orei 04:55 GMT, cel mai tranzacționat contract la grâu la bursa Chicago Board of Trade (CBOT) a urcat cu 5,4%, până la 8,73 dolari per bushel, după ce anterior a crescut cu 7,7%, până la 8,93 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, scrie Agerpres.

Apple a suspendat reclamele la jocurile de noroc CITEȘTE ȘI Apple a suspendat reclamele la jocurile de noroc

Recordul absolut în ceea ce privește cotația grâului a fost atins în luna martie, când un buhsel de grâu s-a tranzacționat pentru 13,64 dolari.

Tot luni, cotația la porumb a crescut cu 2,2%, până la 6,96 dolari per bushel, în timp ce cotația la soia boabe a crescut cu 0,8%, până la 14,12 dolari per bushel.

"Aceasta este o mișcare inflaționistă, care susține prețurile la grâu și porumb. Prețurile au crescut dar creșterile viitoare vor depinde de modul cum va evolua situația", a declarat un trader de la Singapore.

Moscova și-a anunțat sâmbătă decizia de a-și suspenda participarea la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră ca răspuns la atacul cu drone asupra flotei rusești din Crimeea, atac nerecunoscut de Kiev, care acuză Moscova că fabrică un pretext pentru a-și justifica retragerea din acord.

Acordul de la Istanbul prevede în special inspectarea navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Bosfor în cele două sensuri, fără și cu încărcătură, de către cinci echipe compuse din doi inspectori ruși, doi ucraineni, doi turci și doi delegați ai ONU.

Acordul, intrat în vigoare la 1 august, a permis exportarea din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale și alte produse agricole, potrivit JCC, care a numărat în această săptămână, în largul Istanbulului, peste 170 de nave care așteptau să fie inspectate.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
grau