Criza de cacao se adâncește - Coasta de Fildeș va majora substanțial prețul plătit fermierilor

Criza de cacao se adâncește - Coasta de Fildeș va majora substanțial prețul plătit fermierilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2024

Președintele Coastei de Fildeș, Alassane Ouattara, va majora prețul oficial plătit la porțile fermelor pentru boabele de cacao până la 1.500 de franci CFA (2,47 dolari) per kilogram, de la prețul actual de 1.000 de CFA per kilogram, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit surselor, care au dorit să își păstreze anonimatul, decizia a fost luată la o reuniune a Guvernului de la Abidjan care a avut loc la finele săptămânii trecute, scrie Agerpres.

România - lider în UE la suprafața cultivată cu floarea soarelui și porumb boabe CITEȘTE ȘI România - lider în UE la suprafața cultivată cu floarea soarelui și porumb boabe

La finele lunii martie, cotațiile futures la cacao au atins un nivel fără precedent de peste 10.000 de dolari tona, prelungind un avans istoric, care a constat în dublarea prețurilor de la începutul anului și a scumpit ciocolata. Piața este agitată de recoltele slabe obținute de principalii cultivatori de boabe de cacao din Vestul Africii, ceea ce pune lumea pe o direcție în care se va confrunta cu al treilea deficit anual de aprovizionare.

Coasta de Fildeș este cel mai mare producător mondial de boabe de cacao. În pofida faptului că în ultimele 12 luni prețurile la cacao aproape s-au triplat, prețul oficial plătit la porțile fermelor din Coasta de Fildeș nu a fost modificat.

"Au fost mai multe propuneri pe masă și, la final, președintele a dorit cel mai mare preț posibil pentru producători, așa ca a decis pentru o majorare până la 1.500 de franci CFA per kilogram, în loc de 1.200 de franci CFA cum a fost validat anterior", a declarat un director de la o companie europeană de export. "La sfârșitul zilei, în contextul actual, acesta este cel mai bun preț posibil pe care organismul de reglementare (CCC) îl poate plăti pentru că sistemul de vânzare din Coasta de Fildeș este conceput astfel încât este dificil să modifici prețurile în plin sezon", a adăugat sursa.

"Președintele a decis că situația de pe piața mondială este una excepțională și a dorit ca și reacția să fie una excepțională", a declarat un director de la o altă companie internațională de export.

Atenția piețelor este îndreptată acum spre Africa de Vest, unde în perioada următoare urmează să fie culeasă cea mai mică din cele două recolte anuale de boabe de cacao. Organismul de reglementare din Coasta de Fildeș, cel mai mare producător mondial, se așteaptă la o recoltă mai mică de boabe de cacao în acest sezon. 

viewscnt
Afla mai multe despre
coasta de fildeș
cacao