Criza din agricultură, adâncită de lipsa forței de muncă

Criza din agricultură, adâncită de lipsa forței de muncă
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 ian 2024

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Buzău atrage atenția cu privire la adâncirea crizei de personal în majoritatea sectoarelor economice, inclusiv în domeniul agricol, lucru confirmat de angajatorii din domeniu care nu mai reușesc să identifice nici măcar forță de muncă necalificată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La sfârșitul lunii decembrie 2023, numărul total de șomeri înregistrați în evidențele instituției a fost de 7.960 de persoane. Potrivit AJOFM, zilnic la nivelul județului sunt disponibile peste 100 de locuri de muncă vacante. Cu toate acestea, angajatorii încadrează personal din afara spațiului intracomunitar, pe fondul lipsei forței locală de muncă, arată Agerpres.

VIDEO Ministrul Agriculturii trimite control la Casa Unirea: Situația nu este bună CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Agriculturii trimite control la Casa Unirea: Situația nu este bună

"În anul 2024 se menține aceeași criză cronică aș putea spune de forță de muncă necalificată sau calificată pe piața forței de muncă din Buzău. Se menține tendința de import de forță de muncă din spațiul intracomunitar, Nepal, Vietnam, pentru că nu se mai găsesc angajați în județul Buzău, dar cred că tendința este aceeași la nivel național. Fenomenul se regăsește în toate domeniile de activitate dar predominant în industria grea prelucrătoare, urmează o cerință mare neonorată în HORECA, construcțiile și sunt ceruți mulți muncitori în zona agricolă, pentru că este o criză fantastică de forță de muncă", a declarat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Pentru a reuși să răspundă nevoilor de pe piața forței de muncă, AJOFM organizează cursuri de formare profesională care însă, precizează specialiștii în resurse umane, nu pot înlocui școlile profesionale agricole sau cele cu profil tehnic.

"În domeniul agricol se caută acei lucrători pe utilaje moderne care nu sunt doar mecanici, au cunoștințe avansate de cadastru, IT. Sunt foarte greu de găsit în România pentru că fac aceeași muncă în statele membre UE unde pot să câștige de două, trei ori mai mult ca aici. Tot în agricultură sunt căutați și lucrătorii necalificați pentru că fermierii și-au dezvoltat pe programele europene diverse proiecte și au nevoie de angajați...Anul trecut am avut în jur de 430 de persoane calificate prin intermediul cursurilor organizate de AJOFM Buzău, două clase în domeniul agricol...Anul acesta din nou ne-am propus să calificăm în jur de 400 de persoane. Să fie bine înțeles, nu suntem entitate de învățământ. Dacă Învățământul nu ajută mediul economic cu clase profesionale, arte și meserii, din nefericire vom discuta de lipsa forței de muncă iar angajatorii nu stau în momentul în care nu mai au forță de muncă în zona respectivă, împachetează și pleacă", a precizat Ionel Tociu.

Criza din sectorul agricol este generată și de lipsa forței de muncă, sunt de părere fermierii.

Guvernul vrea să vină cu mielul pe lista limitării adaosului comercial CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să vină cu mielul pe lista limitării adaosului comercial

"Am atras atenția Ministerului Agriculturii legat de liceele agricole și școlile care să poată pregăti oameni profesioniști prin intermediul cărora să ne putem face treaba pe viitor. Asta este o mare problemă din punctul meu de vedere. Există deficitul acesta de forță de muncă în toate domeniile, în agricultură în special de personal necalificat care să fie și capabil de muncă. Eu cunosc parteneri care au adus oameni din țări slab dezvoltate cu care își fac treaba pentru că românii au posibilitatea de a pleca în țările puternic dezvoltate la niște salarii mari. Dacă eu la firma mea nu îmi permit să dau mai mult de 5.000 de lei brut pe lună și o persoană poate merge în Marea Britanie, Germania, Franța, Olanda și încasează 3.000 de euro pe lună, cum pot să îl țin eu aici cu 1.000 de euro. Nu mai vorbim de condițiile de muncă și taxele pe muncă. Eu exploatez aproape 500 ha de teren, dacă eu aș fi ajutat de statul român, susținut prin suportarea costurilor la dobânzi, prin investiții, să dau produsul finit pe piața din România, statul va încasa mai mult decât sumele pe care le investește în mine. Atunci dacă m-am dezvoltat pot aduce românii înapoi pe salarii mai mari" a precizat pentru fermierul Georgian Calotă.

Rata șomajului la sfârșitul lunii decembrie 2023 în județul Buzău, calculată la o populație activă de 145.400 persoane, este de 5,47%, în creștere față de luna noiembrie 2023 (5,32%). 

viewscnt
Afla mai multe despre
agricultura
buzau