Cultivatorii italieni depozitează fructele în peșteri pentru a reduce facturile la energie

Cultivatorii italieni depozitează fructele în peșteri pentru a reduce facturile la energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 sep 2022

Cultivatorii de mere din nordul Italiei folosesc frigidere naturale săpate sub un deal pentru a-și depozita recolta într-un mediu controlat, care rămâne la o temperatură constantă în toate anotimpurile, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La trei sute de metri sub livezile lor de fructe din Predaia, un mic oraș din regiunea Trentino, grupul Melinda a creat 34 de zone de refrigerare în peșteri vaste, unde pot păstra 12-13% din producția lor și își reduc costurile energetice, scrie G4Media.ro.

 Prețul pâinii a crescut cu 18% în toată Europa. Invazia rusă din Ucraina, printre cauzele principale CITEȘTE ȘI Prețul pâinii a crescut cu 18% în toată Europa. Invazia rusă din Ucraina, printre cauzele principale

În interiorul zonelor refrigerate din peșteri, merele sunt depozitate în cutii de plastic stivuite și sunt deplasate de muncitori cu căști de protecție care operează stivuitoare.

„La nivel de impact asupra mediului, am văzut mai multe avantaje și randamente”, a declarat Mauro Erlicher, managerul fabricii subterane.

„Unul dintre ele este cu siguranță în ceea ce privește nivelul de energie, deoarece, în urma unui test efectuat anul trecut… am măsurat o economie de 32% de energie electrică în peșteră.”

Peșterile stochează în prezent aproximativ 30.000 de tone de mere, cifră care se așteaptă să crească la 40.000 de tone în viitorul apropiat.

Erlicher a explicat cum marile camere de depozitare frigorifică de la suprafață folosesc un „panou sandwich” izolat cu poliuretan și foi de metal pentru a menține răcoarea în interior.

În peșterile subterane, rocile acționează ca „panou sandwich”, astfel încât este „cât se poate de natural”

Înainte ca peșterile să poată fi folosite, rocile sunt răcite cu un gaz până la o adâncime de 5-7 metri, ceea ce înseamnă că apoi mențin o temperatură constantă de 1 grad Celsius.

viewscnt
Afla mai multe despre
fructe
pesteri
italia