Curtea de Justiție a Uniunii Europene limitează reglementarea privind organismele modificate genetic

Curtea de Justiție a Uniunii Europene limitează reglementarea privind organismele modificate genetic
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2023

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că reglementarea UE privind organismele modificate genetic (OMG) nu se aplică celor obținute in vitro cu ajutorul unor tehnici de producere a mutațiilor deja utilizate tradițional pentru diverse aplicații in vivo, care s-au dovedit de multă vreme sigure, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

CJUE a fost sesizată de Consiliul de Stat al Franței, care a cerut precizări privind OMG, după ce decisese în 2020 că aceste organisme intră sub incidența reglementării europene, însă câteva zeci de organizații din sectorul agricol și agroalimentar francez cer excluderea lor completă, scrie Agerpres.

Lidl vrea să pună pe raft mai puțină carne: ce alimente îi vor lua locul CITEȘTE ȘI Lidl vrea să pună pe raft mai puțină carne: ce alimente îi vor lua locul

Tehnica vizată este mutageneza, prin care materialul genetic al unei specii este modificat fără adăugarea unui ADN străin, astfel încât nu rezultă un organism transgenic, cu ADN provenit de la specii diferite.

Prin mutageneză s-au obținut varietăți de semințe rezistente la anumite erbicide, iar în 2018, justiția europeană a apreciat că OMG produse prin tehnici de mutageneză existente înainte de 2001, a căror securitate a fost dovedită în practică, pot fi exceptate de la regulile privind autorizarea, trasabilitatea, etichetarea și monitorizarea OMG.

Au apărut însă diferite interpretări privind anumite OMG create prin metode mai noi in vitro, pornind de la culturi de celule, nu din plante întregi sau din semințe, cum sunt produsele obținute in vivo, ceea ce a determinat instanța administrativă supremă din Franța să ceară precizări curții din Luxemburg.

Unul din fondatorii sindicatului agricol Confédération paysanne (Confederația Țărănească), Guy Kastler, a apreciat că prin decizia CJUE "se deschide un bulevard enorm pentru comercializarea și cultura OMG nereglementate, fără etichetare și reglementare pentru a ști ce tehnică s-a folosit" și a vorbit despre "un atac banditesc asupra biodiversității cultivate".

Georges Freyssinet, președintele Asociației Franceze a Biotehnologiilor Vegetale (AFBV) a fost însă de părere că din soluția instanței europene se înțelege că "mutageneza, prin tehnici fie in vivo, fie in vitro, beneficiază de un regim de excludere din legislația privind OMG". "Asta merge în direcția pe care o speram", a adăugat el. 

viewscnt
Afla mai multe despre
curtea de justiție a uniunii europene
organisme modificate genetic