DECIZIE Ajutor de stat de sute de milioane lei pentru agricultorii români afectați de importurile de cereale din Ucraina, inclusiv din fonduri UE

DECIZIE Ajutor de stat de sute de milioane lei pentru agricultorii români afectați de importurile de cereale din Ucraina, inclusiv din fonduri UE
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 sep 2023

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi o măsură de sprijin pentru agriculturii români afectați de majorarea importurilor de cereale din Ucraina, în valoare totală de sute de milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Sprijinul, pregătit de luna trecută, va fi acordat sub formă de granturi de la bugetul de stat, având ca reper motorina utilizată de cultivatorii de cereale.

OFICIAL Prețurile medii ale medicamentelor au crescut în ultimii doi ani și jumătate și cu 66% CITEȘTE ȘI OFICIAL Prețurile medii ale medicamentelor au crescut în ultimii doi ani și jumătate și cu 66%

Sprijinul excepțional sub formă de grant are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina și reprezintă suma care se acordă acestora, exprimată în lei, pentru suprafețele aferente culturilor cu porumb și/sau orz și/sau rapiță și/sau floarea-soarelui din cererile unice de plată depuse în anul 2022. Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepțional sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă o valoare aferentă unei cantități unitare de 78 litri/hectar de motorină și că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulțirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/hectar de motorină″, se arată în Hotărârea aprobată joi de Guvern.

Potrivit sursei citate, ponderea cheltuielior cu motorina este între 19-30% din totalul cheltuielilor cu input-urile pe hectar, iar cheltuielile cu lucrările mecanizate pentru a asigura înființarea și verigile tehnologice pentru o cultură reprezintă între 40-59% din cheltuielile totale pentru realizarea tehnologiei unei culturi.

EXCLUSIV Antifrauda a identificat, în controale, venituri din criptomonede de peste 1 miliard de lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Antifrauda a identificat, în controale, venituri din criptomonede de peste 1 miliard de lei

Valoarea sprijinului unitar excepțional sub formă de grant va fi de 2 lei/litru de motorină, pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină.

Resursele financiare totale necesare implementării schemei sunt de 304.916.642,16 lei, și reprezintă echivalentul sumei de 61.617.993,10 euro stabilit la cursul de schimb de 4,9485 lei pentru 1 euro (…), care se asigură astfel: a) 147.118.905 lei, echivalentul sumei de 29.730.000 euro, finanțare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă, pusă la dispoziția statului român (…). b) 157.797.737,16 lei, echivalentul sumei de 31.887.993,77 euro, care se asigură de la bugetul de stat (…), prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023 (…)″, se menționează în actul normativ.

Auchan România a devenit furnizor de energie electrică CITEȘTE ȘI Auchan România a devenit furnizor de energie electrică

Ministerul Agriculturii arată că importurile mai mari de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina în statele membre ale Uniunii aflate în apropierea Ucrainei, prin care trec principalele „culoare de solidaritate UE-Ucraina” create, au un impact asupra fermierilor locali. În anumite regiuni ale Uniunii, importurile suplimentare generează o ofertă excedentară și determină scăderea prețurilor la nivel local sau saturează lanțurile logistice. În plus, există în continuare blocaje logistice semnificative, infrastructura de transport și depozitare este insuficientă și este pusă sub o presiune constantă, în special în statele membre din vecinătatea Ucrainei, inclusiv România.

″Creșterea cantităților de cereale și semințe oleaginoase origine Ucraina, care sunt importate sau tranzitează teritoriile statelor membre vecine Ucrainei exercită presiuni asupra prețurilor produselor agricole din statele în cauză, inclusiv în România, saturează capacitățile de stocare și lanțurile logistice de transport și afectează viabilitatea economică a fermierilor. Cu privire la piața agricolă din România, afluxul de cereale și semințe oleaginoase origine Ucraina cauzează fermierilor români pierderi importante, pentru că au fost puși în situația extrem de complicată de a-și valorifica produsele la prețuri mai mici decât costurile de producție care implică cheltuieli cu inputurile, forța de muncă etc.

FOTO Când se va încheia Revoluția vestimentară la Poșta Română. Viitoarele uniforme ale poștașilor vor costa aproape 5 milioane de lei CITEȘTE ȘI FOTO Când se va încheia Revoluția vestimentară la Poșta Română. Viitoarele uniforme ale poștașilor vor costa aproape 5 milioane de lei

Totodată, operaționalizarea în România a culoarelor de solidaritate cu Ucraina a permis, pe de o parte, tranzitarea produselor pe teritoriul României cu destinația comerț intracomunitar sau export în state terțe, dar în același timp, a creat anumite premise pentru descărcarea unor cantități importante în România, datorită faptului că prețurile au fost convenabile pentru cumpărători″, argumentează instituția.

Potrivit acesteia, în contextul menționat, datele referitoare la cotațiile bursiere pentru cerealele recoltei anului 2023, precum și prețurile reduse de achiziție a acestor produse care se practică în prezent pe piața agricolă românească, pun o presiune suplimentară și reprezintă o provocare majoră pentru fermieri, care trebuie să își acopere costurile de producție, care se dovedesc în continuare foarte ridicate.

BCE critică noua taxă pe profiturile excepționale ale băncilor din Italia CITEȘTE ȘI BCE critică noua taxă pe profiturile excepționale ale băncilor din Italia

″Această situație a cauzat fermierilor români pierderi economice, pentru că sunt puși în situația extrem de complicată de a-și valorifica produsele din anul 2022 la prețuri mai mici decât costurile de producție. Producătorii români de cereale s-au confruntat cu o situație specifică în ceea ce privește importul ucrainean de cereale din Ucraina în România, deoarece în piață au intrat volume mari de grâu care nu au mai tranzitat teritoriul în vederea exportului în alte state membre sau state terțe, ci s-au comercializat pe teritoriul României, făcând concurență producției autohtone prin prețurile de vânzare scăzute″, mai afirmă Ministerul Agriculturii.

În acest context, având în vedere caracterul urgent al situației și necesitatea urgentă de a aborda această chestiune, Comisia Europeană a adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1343 al Comisiei din 30 iunie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Potrivit art. 2 din Regulamentul menționat, cheltuielile Uniunii suportate nu depășesc un cuantum total de: 9.770.000 euro pentru Bulgaria, 15.930.000 euro pentru Ungaria, 39.330.000 euro pentru Polonia, 29.730.000 euro pentru România și 5.240.000 euro pentru Slovacia.

Cele 5 state sprijină extinderea, până la finalul anului, a interzicerii de către UE a importurilor de cereale din Ucraina.

ANALIZĂ Prețul carburanților, încotro? CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Prețul carburanților, încotro?

Statele membre menționate utilizează sumele pentru măsuri care vizează compensarea fermierilor pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina în regiunile afectate, în acest fel statele membre având flexibilitatea de a distribui ajutoarele în funcție de circumstanțe pentru a face față dificultăților cu care se confruntă fermierii și de a cumula aceste ajutoare cu alte tipuri de sprijin finanțate din Fondul european de garantare agricolă și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, fără a-i supracompensa pe fermieri.

Cheltuielile suportate în legătură cu plățile sunt eligibile pentru ajutoarele din partea Uniunii doar dacă plățile au fost efectuate până la 31 decembrie 2023. Măsurile în temeiul Regulamentului pot fi cumulate cu alte măsuri de sprijin finanțate din Fondul european de garantare agricolă și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală. De asemenea, România poate acorda ajutoare naționale suplimentare pentru măsurile luate, până la maximum 200% din cuantumul corespunzător stabilit din partea Comisiei Europene, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, cu condiția ca plățile efectuate să nu provoace nicio denaturare a pieței sau a concurenței și să se efectueze până la 31 decembrie 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri cereale ucraina
acord cereale rusia ucraina
interzicere importuri cereale ucraina
război rusia ucraina
românia tranzit cereale ucraina