Deputații europeni vor să limiteze importurile de cereale din Ucraina

Deputații europeni vor să limiteze importurile de cereale din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2024

Deputații europeni au votat în favoarea plafonării importurilor ucrainene de cereale scutite de taxe vamale, la fel ca în cazul ouălor, păsărilor de curte și zahărului - o măsură solicitată de sectorul agricol și care va trebui negociată cu statele membre, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Plenul Parlamentului European a aprobat prelungirea cu încă un an, începând din iunie, a scutirii de taxe vamale pentru importurile agricole ucrainene acordate începând cu 2022, dar cu "mecanisme de salvgardare" consolidate, extinse la cereale, scrie News.ro.

Bani din bere. Bermas Suceava propune distribuirea integrală a profitului net pe 2023 sub formă de dividende CITEȘTE ȘI Bani din bere. Bermas Suceava propune distribuirea integrală a profitului net pe 2023 sub formă de dividende

Fermierii europeni acuză afluxul de cereale, ouă și pui din Ucraina de scăderea prețurilor locale, în special în țările vecine, și de crearea unei concurențe "neloiale" prin nerespectarea anumitor standarde (păsări crescute în masă etc.). În perioada ianuarie-septembrie 2023, importurile de produse agricole ucrainene în UE au înregistrat un salt valoric de 11% pe parcursul unui an.

Un subiect deosebit de sensibil în Polonia, unde blocarea frontierei de către fermieri furioși a provocat o criză între Varșovia și Kiev.

Ca răspuns la aceste îngrijorări, Comisia Europeană a propus "măsuri corective" care ar putea fi adoptate rapid în cazul unor "perturbări majore" pe piață.

În primul rând, pentru trei produse descrise ca fiind "sensibile" - carnea de pasăre, ouăle și zahărul - Bruxelles-ul a propus o "frână de urgență" pentru a "stabiliza" importurile la volumele medii de import în 2022 și 2023, niveluri peste care vor fi reimpuse taxe vamale.

Dar textul deputaților, adoptat cu o majoritate foarte largă (347 de voturi pentru, 117 împotrivă și 99 de abțineri), modifică propunerea inițială a Comisiei de a extinde acest "plafon" la cereale (grâu, orz, ovăz, maďs) și miere - pentru a ține cont de capacitatea mare de producție a Ucrainei în ciuda războiului.

De asemenea, modifică perioada de referință, care ar urma să fie calculată pe o medie de trei ani (2021-2023).

Organizațiile de agricultori au criticat faptul că plafonul propus de Bruxelles corespunde volumelor mari din ultimii doi ani, care au stat la baza crizei actuale.

Aceste modificări vor trebui acum să fie negociate cu Consiliul European (statele membre) pentru a găsi un compromis și a-l ratifica în mod oficial, înainte ca actuala scutire de taxe vamale să expire la începutul lunii iunie.

Unul din trei italieni a renunțat să mai folosească uleiul de măsline. Cauzele scumpirii CITEȘTE ȘI Unul din trei italieni a renunțat să mai folosească uleiul de măsline. Cauzele scumpirii

"Deputații europeni și-au arătat în sfârșit înțelegerea față de producători prin adoptarea unor amendamente limitate, dar foarte necesare", a fost reacția Copa-Cogeca (organizația principalelor sindicate agricole din UE) și a cinci organizații agricole sectoriale.

"Includerea cerealelor și a mierii este binevenită (...) Dar trebuie să ne asigurăm că aceste măsuri sunt eficiente", au adăugat acestea într-un comunicat de presă comun. Această decizie a Parlamentului transmite un semnal puternic, dar se impune în continuare prudență, deoarece această poziție trebuie încă să fie "confirmată" în discuțiile cu statele membre, au precizat ei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina