Două nave de marfă s-au îndreptat sâmbătă către porturile ucrainene pentru a încărca cereale. O premieră în ultimele două luni

Două nave de marfă s-au îndreptat sâmbătă către porturile ucrainene pentru a încărca cereale. O premieră în ultimele două luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 sep 2023

Două nave de marfă s-au îndreptat sâmbătă către porturile ucrainene, a declarat pentru Reuters viceprim-ministrul Oleksandr Kubrakov, devenind primele nave care au folosit un coridor temporar pentru a naviga în porturile Mării Negre și a încărca cereale pentru piețele africane și asiatice, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luna trecută, Ucraina a anunțat crearea unui ”coridorul umanitar” în Marea Neagră pentru a elibera navele prinse în porturile sale de la începutul războiului în februarie 2022 și pentru a ocoli blocarea de facto a traficului, după ce Rusia a abandonat un acord prin care Kievul a exportat cereale, scrie News.ro.

Cinci nave au părăsit până acum portul Odesa, folosind coridorul care îmbrățișează coasta vestică a Mării Negre, lângă România și Bulgaria.

Ucraina, un important producător și exportator mondial de alimente, dorește, de asemenea, să folosească coridorul pentru exporturile sale de alimente.

Navele ”Resilient Africa” și ”Aroyat” își făceau drum prin Marea Neagră către porturile ucrainene pentru a încărca aproape 20.000 de tone de grâu pentru Africa și Asia, a spus Kubrakov.

Datele de transport au arătat ambele nave pe rute din nordul Mării Negre.

Bulgaria ridică interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene CITEȘTE ȘI Bulgaria ridică interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene

”Deși ONU nu este implicată în deplasarea acestor nave, salutăm toate eforturile pentru reluarea comerțului normal, în special a mărfurilor alimentare vitale care ajută la aprovizionarea și stabilizarea piețelor alimentare globale. Continuăm eforturile noastre de a facilita exporturile de produse agricole atât din Ucraina, cât și din Federația Rusă”, a vorbit un oficial al ONU, sub rezerva anonimatului.

Încărcarea navelor sunt un test al capacității Ucrainei de a redeschide căile maritime într-un moment în care Rusia încearcă să-și reimpună blocada de facto, după ce a abandonat acordul pentru cereale de la Marea Neagră, în iulie.

Moscova a lansat frecvent atacuri cu drone și rachete asupra infrastructurii ucrainene de export de cereale.

Agricultorii din Timiș, nemulțumiți de ieftinirea porumbului. Un kilogram se vinde, acum, cu 50% mai puțin decât anul trecut CITEȘTE ȘI Agricultorii din Timiș, nemulțumiți de ieftinirea porumbului. Un kilogram se vinde, acum, cu 50% mai puțin decât anul trecut

Acordul cu cereale de la Marea Neagră a fost intermediat de ONU și Turcia în iulie 2022, pentru a combate criza alimentară globală agravată de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Ucraina și Rusia sunt printre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

Ucraina a efectuat mai multe atacuri în ultimele zile folosind drone și rachete marine asupra flotei navale a Rusiei de la Marea Neagră în și în jurul peninsulei Crimeea, care a fost anexată de Rusia de la Ucraina, în 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina