Slovacia restricționează și ea importurile de cereale din Ucraina, alături de Polonia și Ungaria

Slovacia restricționează și ea importurile de cereale din Ucraina, alături de Polonia și Ungaria
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 sep 2023

Slovacia a anunțat la rândul ei, vineri, că restricționează importurile de cereale din Ucraina, alături de Polonia și Ungaria, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția impusă importurilor în cele cinci state vecine ale Ucrainei din UE, între care și România, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ucraina a fost unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume înainte ca invazia Rusiei din 2022 să-i reducă capacitatea de a livra produse agricole pe piețele globale, scrie News.ro.

Fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile de cereale prin țările vecine de la începutul conflictului, deoarece nu a putut folosi rutele preferate prin porturile Mării Negre.

Dar cantitatea mare de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina care a intrat în țările vecine a redus prețurile acolo, având un efect negativ pentru veniturile fermierilor locali și ducând la interzicerea de către guverne a importurilor agricole din Ucraina.

În luna mai, Uniunea Europeană a intervenit pentru a împiedica țările să impună interdicții unilaterale și și-a impus propria interdicție asupra importurilor în țările vecine. C

onform interdicției UE, Ucrainei i s-a permis să exporte prin acele țări, cu condiția ca produsele să fie vândute în altă parte.

UE a permis ca această interdicție să expire vineri, după ce Ucraina s-a angajat să ia măsuri pentru a întări controlul exporturilor către țările vecine.

Cererea globală pentru durian, controversatul fruct exotic cu miros neplăcut, a crescut cu 400% în ultimul an CITEȘTE ȘI Cererea globală pentru durian, controversatul fruct exotic cu miros neplăcut, a crescut cu 400% în ultimul an

Problema este una deosebit de sensibilă acum, deoarece fermierii își recoltează recoltele și se pregătesc să vândă.

Comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat vineri că țările ar trebui să se abțină de la măsuri unilaterale împotriva importurilor de cereale ucrainene, dar Polonia, Slovacia și Ungaria au răspuns imediat reimpunând propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina. Vor continua să permită tranzitul produselor ucrainene.

”Atâta timp cât Ucraina poate certifica că cerealele vor ajunge în țara de destinație, prin camioane și trenuri, interzicerea utilizării interne nu va afecta cu adevărat capacitatea Ucrainei de a exporta”, a spus Terry Reilly, strateg senior în agricultură pentru Marex.

El a menționat că perturbările exporturilor din Marea Neagră reprezintă o preocupare mai mare. Nu este clar cât de mult s-a angajat Ucraina să restricționeze exporturile sau cum ar avea impact noile interdicții asupra fluxului de produse din Ucraina.

Problema a subliniat diviziunea UE cu privire la impactul războiului din Ucraina asupra economiilor țărilor membre, care au ele însele lobby-uri puternice în agricultură.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia UE de a nu extinde și mai mult interdicția asupra exporturilor de cereale de la Kiev, dar a spus că guvernul său va reacționa ”în mod civilizat” dacă statele membre UE vor încalca regulile UE.

Dar cele trei țări susțin că acțiunile lor sunt în interesul economiilor lor.

”Interdicția se referă la patru cereale, dar și la cererea mea, la cererea fermierilor, interdicția a fost extinsă pentru a include făinile din aceste cereale: porumb, grâu, rapiță, astfel încât aceste produse să nu afecteze și piața poloneză”, a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, pe Facebook.

Descoperă gusturile autentice moldovenești în inima Bucureștiului, pe 16 și 17 septembrie 2023, la Festivalul Vinului Moldovei CITEȘTE ȘI Descoperă gusturile autentice moldovenești în inima Bucureștiului, pe 16 și 17 septembrie 2023, la Festivalul Vinului Moldovei

”Vom extinde această interdicție în ciuda dezacordului lor, în ciuda dezacordului Comisiei Europene. O vom face pentru că este în interesul fermierului polonez”, a adăugat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Ungaria a impus o interdicție națională de import a 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume, mai multe produse din carne și miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri.

Ministrul agriculturii din Slovacia a urmat exemplul anunțând propria interdicție a cerealelor.

Toate cele trei interdicții se aplică numai importurilor interne și nu afectează tranzitul către piețele viitoare.

UE a creat rute terestre alternative, așa-numitele Solidarity Lanes, pe care Ucraina să le folosească pentru a-și exporta cerealele și semințele oleaginoase, după ce Rusia s-a retras dintr-un acord de cereale intermediat de ONU la Marea Neagră în iulie, care a permis trecerea în siguranță a navelor de marfă.

Comisia UE a declarat că măsurile existente vor expira, așa cum era planificat inițial, vineri, după ce Ucraina a fost de acord să introducă măsuri precum un sistem de licențe de export în termen de 30 de zile.

UE a spus că nu există niciun motiv pentru a prelungi interdicția deoarece distorsiunile în aprovizionare care au dus la interdicția din mai au dispărut de pe piață. U

E a spus că nu va impune restricții atâta timp cât Ucraina exercită controale efective la export.

Bulgaria ridică interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene CITEȘTE ȘI Bulgaria ridică interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene

Fermierii din cele cinci țări vecine cu Ucraina s-au plâns în mod repetat de excesul de produse care le lovește prețurile interne și îi împinge spre faliment.

Țările, cu excepția Bulgariei, au făcut presiuni pentru extinderea interdicției UE. Bulgaria a votat joi pentru renunțarea la restricții.

Guvernul României, care spre deosebire de colegii săi nu a emis o interdicție unilaterală înainte de luna mai, a declarat vineri că ”regretă că nu a putut fi găsită o soluție europeană de extindere a interdicției”.

România a spus că va aștepta ca Ucraina să-și prezinte planul de prevenire a creșterii exporturilor înainte de a decide cum să protejeze fermierii români.

Peste 60% din livrările alternative de cereale ale Ucrainei trec prin teritoriul României, în principal prin fluviul Dunărea, iar fermierii au amenințat cu proteste dacă interdicția nu este prelungită.

Exporturile de grâu ale UE au scăzut cu 27% în sezonul 2023/24 în timp ce importurile au crescut cu 71% CITEȘTE ȘI Exporturile de grâu ale UE au scăzut cu 27% în sezonul 2023/24 în timp ce importurile au crescut cu 71%

În ultimul an, Ucraina a mutat 60% din exporturile sale prin Rugtele Solidarității și 40% prin Marea Neagră, printr-un acord intermediat de ONU, care s-a prăbușit în iulie.

În august, aproximativ 4 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin Rutele Solidarității, dintre care aproape 2,7 milioane de tone au fost livrate pe Dunăre.

Comisia dorește să crească în continuare exporturile prin România, dar planul a fost complicat de atacurile cu drone rusești asupra infrastructurii pentru cereale a Ucrainei, de-a lungul Dunării și lângă granița cu România.

viewscnt
Afla mai multe despre
import cereale