După Brexit, principalul export de produse agricole al UE este în Marea Britanie

După Brexit, principalul export de produse agricole al UE este în Marea Britanie
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2024

Surplus record pentru Uniunea Europeană în comerțul cu produse agroalimentare, cel mai mare debușeu fiind peste Canalul Mânecii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Comisia Europeană a anunțat vineri că balanța agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023, grație persistenței prețurilor ridicate ale produselor exportate de UE și scăderii prețurilor la produsele importate, potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar, preluat de Agerpres.

Conform acestor date, exporturile agroalimentare ale UE au atins un nivel record de 228,6 miliarde de euro în 2023, în timp ce importurile s-au cifrat la 158,6 miliarde de euro, rezultatul fiind un excedent total de 70,1 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 22%, sau 12,8 miliarde de euro, comparativ cu situația din 2022.

DN Agrar, companie ce are ca acționar majoritar familia olandeză de Boer, și-a majorat veniturile CITEȘTE ȘI DN Agrar, companie ce are ca acționar majoritar familia olandeză de Boer, și-a majorat veniturile

"Principalele motoare ale exporturilor UE au fost preparatele pe bază de cereale, produsele lactate și vinul...Grație calității sale recunoscute, competitivității și nivelului său ridicat de diversificare, Uniunea Europeană rămâne cel mai important trader mondial de produse agroalimentare", se arată în raportul publicat de executivul comunitar.

Primele trei destinații ale exporturilor agroalimentare ale UE în 2023 au fost Marea Britanie, unde au mers 22% sau 51,3 miliarde de euro din exporturile UE, urmate de SUA și China, unde au ajuns 6% din exporturile agroalimentare ale UE. Totuși, datele arată că exporturile UE de carne de porc în China au scăzut cu 29% în 2023. De asemenea, exporturile agroalimentare ale UE spre Turcia au crescut cu 7% sau 683 milioane de euro iar cele spre Ucraina au crescut cu 18% sau 533 milioane de euro, până la 3,455 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
marea britanie
exporturi