Exportul de vinuri a adus în Republica Moldova peste 111 milioane de dolari în 2023. România e cel mai mare cumpărător

Exportul de vinuri a adus în Republica Moldova peste 111 milioane de dolari în 2023. România e cel mai mare cumpărător
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2024

Uniunea Europeană a fost principala destinație a exporturilor vinurilor moldovenești în 2023, cu 45% din total, transmite IPN, citată de Rador. Alte 29% au mers în alte țări ale lumii, iar 26% în țările ex-sovietice din CSI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Per total, exporturile de vinuri moldovenești au adus în Republica Moldova peste 111 milioane de dolari SUAP.

FOTO Alegeri prezidențiale în SUA. Cine sunt candidații care îl înfruntă pe Donald Trump pentru nominalizarea republicană? CITEȘTE ȘI FOTO Alegeri prezidențiale în SUA. Cine sunt candidații care îl înfruntă pe Donald Trump pentru nominalizarea republicană?

Potrivit ministrului dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, exporturile au crescut cu 8,6% în perioada ianuarie – octombrie 2023 față de aceeași perioadă a anului 2022.

Cel mai mare importator de vin moldovenesc a fost România – 23%. Țara vecină este urmată în top de Georgia – 8% și Polonia – 6,2%. În Cehia au mers 6% din exporturile de vinuri moldovenești, în Regatul Unit al Marii Britanii – 3,4%, iar în Olanda – 2,8%.

Vinurile fabricate în Republica Moldova au mai fost consumate, de asemenea, în Statele Unite ale Americii, Canada, China și alte țări.

„Suntem o națiune cu rădăcini adânci în tradiția viti-vinicolă și aceasta nu este doar moștenirea noastră – este și un factor contribuitor pentru un viitor prosper. […] Viticultorii noștri continuă să demonstreze că pasiunea, dedicația și inovația lasă amprente pe piața globală. Oriunde vă aflați, ridicați un pahar de Wine of Moldova pentru a sprijini continuarea creșterii și succesului vinurilor noastre”, a scris pe pagina sa de Facebook, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba.

viewscnt
Afla mai multe despre
vin
moldova