Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt la jumătate față de nivelul la care erau anul trecut

Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt la jumătate față de nivelul la care erau anul trecut
scris 27 iun 2022

Ucraina a exportat 1,11 milioane de tone de cereale în primele 22 de zile ale lunii iunie, cu 44% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, informează Reuters, citând datele publicate de Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Conform acestor date, țara vecină a exportat 978.000 de tone de porumb, 104.000 de tone de grâu și 24.000 de tone de orz, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Paul al României a fost prins în Franța. El fusese condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Paul al României a fost prins în Franța. El fusese condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa

Comparativ, înainte de invazia Rusiei, Ucraina exporta până la șase milioane de tone de cereale într-o singură lună.

În luna mai a acestui an, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut până la aproximativ 1,7 milioane de tone. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autoritățile de la Kiev încearcă să redirecționeze exporturile de cereale pe calea ferată, rutieră și fluvială.

Ministerul Agriculturii de la Kiev speră să poată trimite 700.000-750.000 de tone de cereale pe lună prin cele două mici porturi de la Dunăre spre România, de unde ar urma să fie livrate mai departe spre Africa de Nord și Asia. Restul până la ținta de două milioane de tone ar urma să fie exportate pe cale rutieră și feroviară spre Europa.

Însă până acum lucrurile s-au mișcat încet. În primele 22 de zile ale lunii mai, doar 28.000 de tone de cereale ucrainene au fost exportate pe cale rutieră.

Când vine vorba despre transportul pe calea ferată, aceasta este o opțiune mai promițătoare, dar rămâne complicată și costisitoare. Trenurile ucrainene trebuie să oprească la graniță pentru că ecartamentul căilor ferate din perioada sovietică este cu 9 centimetri mai mare decât ecartamentul căilor ferate europene. Apoi cerealele sunt reîncărcate în vagoane din trenuri diferite sau vagoanele sunt ridicate și se schimbă boghiurile, toate acestea necesitând timp și limitează cantitățile de cereale care pot fi exportate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina