Focar de gripă aviară la o fermă din Olt cu peste 70.000 de păsări

Focar de gripă aviară la o fermă din Olt cu peste 70.000 de păsări
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2023

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la cadavrele de păsări dintr-o exploatație comercială de găini ouătoare cu un efectiv de 73.583 de capete, din localitatea Piscani, județul Olt, au informat reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul focarului au fost delimitate zonele de protecție (3 km) și de supraveghere (10 km) și au fost luate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Păsările din zonele supuse restricțiilor sunt monitorizate permanent, iar în cazul celor sălbatice s-a apelat și la ajutorul asociației de vânători pentru a supraveghea zona, scrie News.ro.

VIDEO Circulație oprită din cauza viscolului pe Transalpina, între Rânca și Novaci CITEȘTE ȘI VIDEO Circulație oprită din cauza viscolului pe Transalpina, între Rânca și Novaci

Imediat de la anunțarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operațională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului, mai arată comunicatul de presă al ANSVSA.

Pentru implementarea planului de măsuri a fost informată Instituția Prefectului Olt și a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, care a adoptat măsuri pentru combaterea și stingerea focarului de gripă aviară.

Conform procedurilor, păsările vor fi eliminate din focar, cadavrele vor fost ecarisate împreună cu resturile de furaje și așternuturile contaminate. După îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor, se va proceda la efectuarea dezinfecției.

În jurul focarului au fost delimitate zonele de protecție (3 km) și de supraveghere (10 km) și au fost luate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Păsările din zonele supuse restricțiilor sunt monitorizate permanent, iar în cazul celor sălbatice s-a apelat și la ajutorul asociației de vânători pentru a supraveghea zona.

Zona de protecție (3 km) cuprinde localitățile Scornicești, Mogoșești, Piscani, Jitaru și Fondul cinegetic 8 Scornicești.

Ministrul Energiei: Sunt amenzi și de peste 1% din cifra de afaceri în cazul firmelor care au cumpărat energie mai ieftină, la preț plafonat, mai multă decât aveau nevoie CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Sunt amenzi și de peste 1% din cifra de afaceri în cazul firmelor care au cumpărat energie mai ieftină, la preț plafonat, mai multă decât aveau nevoie

Zona de supraveghere (10 km) cuprinde localitățile: Constantinești, Scornicești, Rusciori, Teiuș, Șuica, Mărgineni Slobozia, Chițeasca, Bircii, Bălțați, Mihăilești Popești, Negreni, Potcoava Fălcoeni, Optași-Măgura, Tătulești, Priseaca, Oporelu și trei exploatații comerciale de suine. Tot în acest areal intră și fondurile cinegetice 10 Optași, 11 Potcoava, 7 Priseaca, 6 Oporelu, 9 Tătulești.

În județul Olt sunt nouă exploatații comerciale de găini ouătoare, șase exploatații comerciale de păsări de carne și două exploatații comerciale de prepelițe. Unitățile au fost notificate și verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.

Păsările din zonele supuse restricțiilor sunt monitorizate permanent și ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Pentru asigurarea sănătății publice, toate efectivele de păsări au fost și sunt supuse programelor naționale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piața din România să ajungă produse și subroduse obținute doar de la animale sănătoase, mai indică sursa citată.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării noastre.

viewscnt
Afla mai multe despre
gripă aviară
olt