Forestierii se opun interzicerii exporturilor de lemne

Forestierii se opun interzicerii exporturilor de lemne
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2019

Fordaq, comunitatea forestierilor din România, a anunțat, joi, că o inițiativă legislativă propusă de Liviu Dragnea în domeniul pădurilor, privind interzicerea exporturilor de buștean și cherestea, ar aduce pierderi de 1 miliard de euro dacă ar fi implementată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul pregătit a fost anunțat de Profit.ro luna trecută.

"Sectorul forestier s-a  procoposit,  în ultimele  zile  ale campaniei  electorale,  cu  un proiect de lege - 340/2019, privind  interzicerea  exporturilor  de  buștean și  cherestea, un proiect anunțat în campania electorală de către Liviu  Dragnea și depus ca inițiativă legislativă la Camera Deputaților joi, 23 mai, cu trei zile înainte de finalul campaniei electorale. Tema opririi exporturilor a fost vehiculată în mod oportunist de către diferiți  lideri de opinie, regăsindu-se în diferite proiecte legislative, care au fost respinse în urma  dezbaterilor din Parlament. În acest sens dezbaterile și  punctele de vedere transmise de către Guvern în 2015 și 2017 pot fi consultate pe pagina Camerei Deputaților", se arată în comunicat.

Aceasta arată că percepția  celor care se informează pe Facebook, legată de trenurile pline cu buștean, care  părăsesc România și golesc versanții de păduri, este falsă, scrie News.ro

Operațiune avizată: eMAG fuzionează în Ungaria cu rivalul Extreme Digital și țintește vânzări de 1 miliard de euro în țara vecină. Intrare pe 5 noi piețe CITEȘTE ȘI Operațiune avizată: eMAG fuzionează în Ungaria cu rivalul Extreme Digital și țintește vânzări de 1 miliard de euro în țara vecină. Intrare pe 5 noi piețe

"Acele trenuri cu buștean vin în România nu pleacă! În ultimii 3-4 ani, România a importat în mod constant aproximativ 3 milioane mc de lemn rotund anual, în timp ce exporturile s-au situat sub 100 000 mc de buștean anual! Exporturile de cherestea de  rășinoase se bazează în mare măsura pe lemn importat, prin urmare ce logică ar exista în oprirea acestor exporturi? Deșeurile și rumegușul rezultate din prelucrarea acestui volum uriaș de lemn provenit din import ajută la echilibrarea cererii interne de resursă pentru industria plăcilor, industria peleților și a producerii de energie pe bază de biomasă. Oprirea acestor fluxuri de export cherestea ar avea drept consecință imediată oprirea fluxurilor de import lemn rotund, cu efecte colaterale majore prin afectarea industriei plăcilor, a peleților și a lemnului de foc", a declarat Cătălin Tobescu, reprezentant Fordaq, Comunitatea Forestierilor din România.

Comunitatea afirmă că pierderile economice imediate ar fi de 500 milioane  euro, contravaloarea exporturilor de cherestea, pierderi dublate prin efectele colaterale în industria plăcilor, a peleților și prin pierderea de resursă pentru energia din biomasă. Concomitent, ar disparea ca resursă pentru lemnul de foc deșeurile obținute din producerea cherestelei de foioase pentru export, adică echivalentul a 1 milion mc lemn de foc.

"Prețurile în piața lemnului  din România au scăzut cu 20% față de anul trecut. Vă invit să vedeți în acest sens rezultatele licitațiilor organizate de către Regia Națională a Pădurilor Romsilva. Scăderea prețurilor arată un excedent de resursă în piață, în niciun caz un deficit care să justifice oprirea exporturilor. Excedentul de lemn  din piață este dat de volumele uriașe de masă lemnoasă disponibile în Europa Centrală -  Cehia și Slovacia în principal, apoi Germania și Italia, ca efect al  atacurilor de gândaci de scoarță și a doborâturilor masive de vânt. O oprire a exporturilor de cherestea ar avea ca efect un blocaj suplimentar al pieței lemnului, în condițiile în care echilibrul financiar al admnistrațiilor silvice este deja foarte precar. Lipsa de piață pentru resursa de lemn  conduce la neexecutarea lucrărilor de îngrijire a pădurilor, cu efecte pe termen lung asupra stării de sănătate a pădurilor", explică reprezentantul Fordaq.

Unul dintre principiile de baza în administrarea pădurilor este valorificarea superioară a masei lemnoase. Din sortarea masei lemnoase primare rezultă sortimente superioare, valorificabile industrial și lemn de foc, potrivit forestierilor.

"Oprirea exporturilor de cherestea ar conduce la diminuarea cererii de buștean de gater și implicit la scăderea volumului de masă lemnoasă exploatată, cu efect colateral în restrângerea ofertei de lemn de foc! Un calcul  simplu ne arată că dispariția celor 500.000 mc cherestea de fag exportată, cherestea obținută cu un randament mediu de 40% din buștean, ar conduce la un volum de buștean  prelucrat mai  mic cu 1,2  milioane mc. Cum randamentul mediu de sortare din lemn  rotund este în medie de 50%, rezultă că dispariția exportului de cherestea de fag ar  conduce indirect la dispariția din piață a unui volum de 1,2  milioane mc lemn de foc, volum la care se adaugă deșeurile din prelucrarea primară utilizate ca lemn de foc – acei baloți de lăturoaie pe care îi  găsim în toată partea de Sud a României ca resursă de lemn de foc", spun reprezentanții Fordaq.

În dezbaterile unor proiecte similare din 2015 și 2017 care vizau oprirea exporturilor de lemn brut, punctele de vedere tehnice transmise de către Guvern au fost explicite, adaugă ei.

Tema opririi exporturilor de buștean și cherestea este complet defazată față de temele dezbătute pe plan European, cu impact asupra domeniului pădurilor: noua strategie forestieră europeană, bioeconomie, economie circulară, energii  regenerabilemai spun ei.

"Lemnul, ca resursă naturală regenerabilă, menținerea biodiversității și creșterea stabilității pădurilor se află în centrul tuturor acestor politici. Invităm factorii de decizie să revină la discuții serioase despre problemele reale ale domeniului pădurilor", concluzionează Fordaq.

viewscnt
Afla mai multe despre
fordaq
cherestea