Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) este în curs de a obține brevetul de invenție pentru un tip de tomată cherry tricoloră, denumită provizoriu „Rapsodia”, plantă care poate crește până la 5 metri înălțime în spații protejate, cu o producție de până la 7 kilograme.
Potrivit specialiștilor BRGV, roșia cherry reprezintă o varietate botanică și strămoșul tuturor roșiilor cultivate. Dimensiunea roșiilor cherry variază de la vârful degetului mare până la dimensiunea unei mingi de golf, sferice sau ovale, scrie Agerpres.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În cadrul colecției de tomate a instituției de cercetare se regăsește o varietate de tomată cherry tricoloră. ”Rapsodia”, denumirea provizorie, este o tomată în trei nuanțe, de mărime medie, cu fermitate ridicată. Soiul are fructe rotunde, cu o aromă și un gust specific, parfumate și intens aromate.
„Este o tomată tip Kumato obținută la Bancă, i-am dat denumirea provizorie de ‘Rapsodia’. Fructul prezintă trei culori, verde, galben și roșu-cafeniu, are trei nuanțe la exterior, iar pulpa este cafenie, foarte gustoasă. Este o tomată cherry cu o greutate ce variază între 20 și 40 de grame, planta crește foarte mult, poate să ajungă în spații protejate la 4-5 metri înălțime, iar în câmp aproape de 1,80 – 2,00 metri. Este un soi rezistent la principalii agenți patogeni. Este un soi foarte gustos, după recoltare fructele se păstrează foarte bine, au puține semințe, o aromă specifică tradițională de tomată, potențialul de producție pe plantă este undeva la 4,5 – 7 kg în funcție de spațiul de dezvoltare, are și aspect comercial plăcut. Această tomată este prețioasă și din punct de vedere medicinal pentru că rezistă la boli, dăunători și tratamentele sunt mai puține sau poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic, vorbim de o producție sănătoasă. Pe de altă parte, compoziția bio-chimică a fructelor arată că avem o serie de substanțe benefice sănătății, licopen, caroten, vitamine, săruri minerale”, a declarat directorul BRGV, Costel Vînătoru.
Pentru obținerea soiului cercetătorii au lucrat peste 20 de ani.
„Soiul a fost finalizat, așteptăm brevetul de invenție, se lucrează de peste 20 de ani pentru că a fost obținut printr-o tehnică nouă de ameliorare, prin hibridări interspecifice, prin încrucișarea unor specii de tomate. Este o premieră spunem noi pentru România și nu numai. Semințele pot fi reproduse și multiplicate de orice fermier care dorește să cultive tomate”, a precizat cercetătorul buzoian.
BRGV Buzău deține o colecție bogată de germoplasmă de roșii, constând din peste 3.600 de genotipuri, dintre care peste 35% sunt soiuri de cherry.