Guvernul Orban acuză predecesorii de deficiențe grave în combaterea pestei porcine africane

Guvernul Orban acuză predecesorii de deficiențe grave în combaterea pestei porcine africane
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 13 nov 2019

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a prezentat în Guvern o situație cu privire la pesta porcină, constatând deficiențe grave în îndeplinirea planului de combatere a fenomenului. Potrivit noului Executiv, România riscă sancțiuni severe din partea Comisiei Europene ca urmare ”a scăpării de sub control al fenomenului pestei porcine”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a precizat că instituțiile responsabile de deficiențele grave în îndeplinirea planului național de acțiune în combaterea pestei porcinesunt Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Ministerul Agriculturii, care nu au îndeplinit obligațiile asumate cu Comisia Europeană.

”România riscă acum aplicarea unor sancțiuni severe ca urmare a scăpării de sub control al fenomenului pestei porcine”, a spus Dancă, care a promis că Guvernul Orban va lua în perioada următoare măsuri pentru a evita extinderea fenomenului și a evita sancțiunile Comisiei rivind comercializare produselor din carne de porc pe piața europeană.

USDA a revizuit pozitiv estimările privind producția de grâu a Rusiei pentru anul agricol curent CITEȘTE ȘI USDA a revizuit pozitiv estimările privind producția de grâu a Rusiei pentru anul agricol curent

Conform Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în România sunt înregistrate aproape 1.000 de focare de pestă porcina africană, cu doar două luni înainte de Crăciun.

Pesta Porcină Africană (PPA) a șters peste 1 miliard de lei din cifra de afaceri a companiilor din sectorul de prelucrare și conservare a cărnii, veniturile consolidate la nivel sectorial scăzând de la 6,13 miliarde lei în 2017 la doar 4,96 miliarde lei în 2018, minimul ultimilor cinci ani, conform unui studiu al industriei din domeniu.

Până la finele lunii septembrie au fost despăgubiți 10.186 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 260 milioane lei.

Prezența virusului PPA în țara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
oros
daea
ansvsa
pesta porcina
danca