Pesta Porcină Africană a șters peste 1 miliard de lei din afacerile companiilor din sectorul cărnii

Pesta Porcină Africană a șters peste 1 miliard de lei din afacerile companiilor din sectorul cărnii
scris 7 nov 2019

Pesta Porcină Africană (PPA) a șters peste 1 miliard de lei din cifra de afaceri a companiilor din sectorul de prelucrare și conservare a cărnii, veniturile consolidate la nivel sectorial scăzând de la 6,13 miliarde lei în 2017 la doar 4,96 miliarde lei în 2018, minimul ultimilor cinci ani.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Conform Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în România sunt înregistrate aproape 1.000 de focare de pestă porcina africană, cu doar două luni înainte de Crăciun.

Fondul de investiții ROCA devine acționar și la traderul de cereale RDF Arad, un business de peste 80 milioane lei CITEȘTE ȘI Fondul de investiții ROCA devine acționar și la traderul de cereale RDF Arad, un business de peste 80 milioane lei

Stuația companiilor de procesare a cărnii care activează în România este una dificilă: veniturile consolidate scad la minimul ultimului deceniu, jumătate din companii sunt supraîndatorate, instrumentele refuzate la plată au explodat în 2018 în condițiile în care furnizorii sunt plătiți cu întârziere, iar datoriile fiscale restante înregistrate la primul semestru din 2019 sunt la maximul ultimului deceniu.

Virusul Pestă Porcină Africană (PPA) a tăiat aproape 20% din veniturile companiilor din acest sector, pierderile fiind estimate la aproape 1 miliard lei. Deși autoritățile declară că numărul focarelor active se află în scădere în ultima perioadă, mai sunt două luni până la Crăciun și încă 1.000 de focare active. Situația financiară vulnerabilă a companiilor active în acest sector creează premizele continuării accelerate a importurilor produselor din carne pentru finalul anului curent și anul următor, spune Iancu Guda, services director în cadrul Coface România.

Acesta arată ca puncte forte: creșterea profitabilității sectorului de la 1,2% în 2017 la 3,5% în 2018, reducerea cu aproximativ 50% a numărului de companii care au înregistrat datorii la bugetul de stat în 2018 și, din perspectiva Coface, 66% dintre companiile analizate din acest sector au risc mediu spre mic de insolvență.

Între vulnerabilități este menționat că: veniturile sectoriale au scăzut la 4,96 miliarde lei în 2018, minimul ultimilor cinci ani, 35% dintre companiile din sector au înregistrat pierdere, iar 50% dintre companii au grad de îndatorare peste 80%.

”Companiile care activează în acest sector de activitate au înregistrat o lichiditate curentă pe parcursul anului 2018 de 0,96, în timp ce capitalul de lucru, aflat la un nivel ușor negativ, a fost relativ expus unor șocuri negative și volatilității (scăderea veniturilor sau neîncasarea creanțelor). Durata medie de încasare a creanțelor a crescut la 64 de zile în 2018, comparativ cu 55 zile în 2017, îndicând apelul semnificativ la creditul comercial primit din partea furnizorilor. Astfel, din cauza dificultăților financiare în creștere, companiile din acest sector își plătesc furnizorii cu aproape 3 săptămâni mai târziu, crescând dependența acestora de partenerii de afaceri”, se menționează în studiu.

În 2018, rezultatul net consolidat la nivel sectorial a fost de 3,5%, în creștere față de nivelul din 2017 (1,2%). Cu toate acestea, 35% dintre companii au înregistrat o pierdere netă la sfârșitul anului 2018, cu 17% dintre companii având o pierdere mai mare de -20%, iar 7% dintre companii au generat profit peste 20%.

Comisia Europeană a înființat un observator al pieței vinului CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a înființat un observator al pieței vinului

Creșterea marginală a profitului se datorează aproape exclusiv creșterii prețului în contextul excesului de cerere peste oferta disponibilă, aceasta din urmă fiind afectată pe plan domestic de virusul PPA. Astfel, conform ultimelor cifre statistice oficiale, prețul mediul al cărnii de porcine a crescut cu 5,4% în primele nouă luni din acest an, după o creștere de 2,5% în 2018 și 5,5% în 2017 (o creștere medie a prețului consolidată de aproape 14% în ultimii trei ani).

Pe parcursul anului trecut, companiile din sectorul analizat au alocat investiții semnificative pentru extinderea activelor fixe. Raportul dintre cheltuielile cu capitalul (CAPEX) și amortizare a fost de 155% în 2018, ceea ce înseamnă că investițiile în activele fixe au acoperit mijloacele fixe amortizate. Aproape jumătate din companii (44%) au efectuat investiții în 2018, cu un raport Capex/Amortizare supraunitar.

Din cele 372 de companii active în acest sector, doar 134 de firme au înregistrat venituri mai mari de 1 milion euro în 2018, concentrând aproape 99% din sector. Analiza evoluției companiilor cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro relevă faptul că în 2017 frecvența incidentelor de plată, atât majore cât și minore, a fost una foarte scăzută. Totuși, la aproximativ un an de la semnalarea virusului de Pestă Porcină Africană, incidentele de plată ale companiilor mari din acest sector au explodat, atingând maximul ultimilor cinci ani în trimestrul III din anul 2018.

Conform unui comunicat al Autorității Naționale, Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ”de la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, de pe 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 524.590 de porci afectați de boală și există 2.208 de cazuri la mistreți".

În acest context, datoriile fiscale restante raportate de companiile active în acest sector au explodat, depășind constant pragul de 500 milioane lei în perioada 2017-2018, de trei ori peste media precedentă a ultimului deceniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcină africană
coface
carne de porc