În ciuda lui Iohannis, colegi din PSD merg pe ideea lui Daea și propun să fie împușcate și ciorile tot anul

În ciuda lui Iohannis, colegi din PSD merg pe ideea lui Daea și propun să fie împușcate și ciorile tot anul
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2023

Cioara de semănătură ar urma să fie vânată pe parcursul întregului an, conform unui proiect legislativ inițiat de către deputatul PSD Nicu Niță, care arată că fermierii sunt afectați de această specie la culturile de primăvară (porumb, floarea soarelui, soia), dar și la dovleci, pepeni. Proiectul este depus, practic, simultan cu retrimiterea Parlamentului de către președintele Iohannis a unui proiect care permite vânătoarea cormoranului tot anul.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Presa a relatat că Petre Daea, la acel moment ministru al Agriculturii, a pus gând rău ciorilor. Daea susținea că fermierii se plâng că aceste păsări le distrug culturile, iar soluția fostului ministru a fost o lege care să permită împușcarea ciorilor.

De asemenea interesant: După ce, în 2020, președintele Iohannis a promulgat Legea care a permis vânătoarea cormoranilor, anul acesta șeful statului a refuzat să promulge o lege care ar permite vânarea cormoranilor pe tot timpul anului și a cerut Parlamentului să o reexamineze pentru a o pune în acord cu obligațiile de protecția mediului asumate de România.

Decizie în primă etapă: Amenajări piscicole, inclusiv prin extragere de agregate minerale - fără urbanism. Fost ministru al Mediului reclama ”balastiere” ilegale cu avize de amenajări piscicole - VIDEO CITEȘTE ȘI Decizie în primă etapă: Amenajări piscicole, inclusiv prin extragere de agregate minerale - fără urbanism. Fost ministru al Mediului reclama ”balastiere” ilegale cu avize de amenajări piscicole - VIDEO

În iulie 2022, Petre Daea a fost numit ministru al Agriculturii în locul lui Adrian Chesnoiu, iar la scurt timp, în luna august, declara că se așteaptă ca perioada de vânare a cormoranului, stabilită prin lege de la începutul lunii septembrie până la finele lunii februarie din anul următor, să poată fi extinsă, având în vedere că nu s-ar fi intervenit în timpul pandemiei

După ce proiectul cu vânătoarea fără limtă a cormoranilor a trecut de Legislativ, fostul ministru a luat în vizor și ciorile.

”După cormorani, ciorile trebuie urmărite! Da, da! Pentru că fac rău culturilor și trebuie să ne gândim bine.”, spunea recent Daea.

Programul de guvernare - Guvernul Ciolacu își propune ca România să redobândească statutul de ”exportator agroalimentar” și să exporte și energie verde de 1 miliard euro anual, cu ajutorul Austriei CITEȘTE ȘI Programul de guvernare - Guvernul Ciolacu își propune ca România să redobândească statutul de ”exportator agroalimentar” și să exporte și energie verde de 1 miliard euro anual, cu ajutorul Austriei

Acum, colegul său de la PSD a inițiat un astfel de proiect, care prevede vânătoarea speciei Cioara de semănătură (Corvus frugilegus) pe tot parcursul anului, și nu conform unei cote stabilite de către ministrul Mediului.  

Inițiatorul admite că specia respectivă este ”destul de greu de diferențiat de 'cioara neagră' (Corvus corone)”, dar: ”În România, ciorile s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani, fapt constatat și de fermieri, care se plâng de pagube din ce în ce mai mari, mai ales la culturile de primăvară (porumb, floarea soarelui, soia) dar și la dovleci, pepeni etc.”. 

Inițiatorul a redactat proiectul, cel mai probabil, înainte ca președintele Iohannis să retrimită Parlamentului proiectul cu vânătoarea permanentă a cormoranului mare, deoarece propune să se ia modelul acestei prevederi și în cazul ciorii de semănătură.

DECIZIE Parlamentul și ministrul Culturii desființează practic o taxă destinată protecției monumentelor istorice CITEȘTE ȘI DECIZIE Parlamentul și ministrul Culturii desființează practic o taxă destinată protecției monumentelor istorice

”Ciorile de semănătură se găsesc în colonii până la câteva mii, chiar zeci de mii de păsări.

Interesant este că ciorile nu se tem de om, ci s-au adaptat și conviețuiesc cu acesta. Putem să constatăm acest lucru în timpul efectuării lucrărilor agricole în câmp, toamna sau primăvara”, mai arată autorul proiectului.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciori
vânătoare
daea
proiect
an
psd
cormoran