India încă reclamă probleme cu ceapa

India încă reclamă probleme cu ceapa
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mar 2024

Autoritățile din India au decis să prelungească, pentru o perioadă nelimitată, embargoul privind exporturile de ceapă, o decizie surprinzătoare care vine înaintea alegerilor generale și ar urma să agraveze prețurile ridicate de pe unele piețe externe, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Introdus în luna decembrie de India, cel mai mare exportator de ceapă din lume, embargoul urma să expire la 31 martie 2024. Traderii se așteptau ca embargoul să fie ridicat deoarece prețurile pe piața locală s-au redus la mai mult de jumătate de la implementarea restricțiilor la export, iar recolta din acest sezon a adus noi livrări pe piață, arată Agerpres.

VIDEO Cât va costa mielul de Paște? Răspuns oficial CITEȘTE ȘI VIDEO Cât va costa mielul de Paște? Răspuns oficial

Cu toate acestea, Guvernul de la New Delhi a provocat o surpriză vineri seara când a a anunțat că interdicția exporturilor de ceapă va rămâne în vigoare până la noi ordine.

„Prelungirea este surprinzătoare și complet inutilă, având în vedere că prețurile sunt în scădere, grație livrărilor din noua recoltă”, a declarat un director de la o firmă de export din Mumbai, care a dorit să își păstreze anonimatul.

Oamenii consumă zilnic insecte sau ingrediente populare provenite din acestea, fără să realizeze CITEȘTE ȘI Oamenii consumă zilnic insecte sau ingrediente populare provenite din acestea, fără să realizeze

Pe unele piețe angro din statul Maharashtra, cel mai important stat producător de ceapă din India, prețurile au scăzut până la 1.200 de rupii (14 dolari) pentru 100 de kilograme, de la 4.500 de rupii în luna decembrie a anului trecut, a precizat directorul.

Premierul Indiei Narendra Modi vrea să obțină cel de al treilea mandat la următoarele alegeri care se vor derula timp de șapte săptămâni, începând cu 19 aprilie.

Țări precum Bangladesh, Malayezia, Nepal și Emiratele Arabe Unite se bazează pe importurile din India pentru a-și acoperi necesarul intern de ceapă și multe din aceste țări au avut probleme cu prețurile ridicate, după ce autoritățile indiene au restricționat exporturile.

EXCLUSIV Guvernul vrea să sprijine cu facilități micile lanțuri de magazine locale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul vrea să sprijine cu facilități micile lanțuri de magazine locale

„Decizia Indiei permite exportatorilor rivali să ceară prețuri mai mari, de vreme ce cumpărătorii nu au de ales”, a declarat un director de la o altă companie de export din Mumbai.

Traderii estimează că India, care are timpi de livrări mai mici decât rivalii, cum ar fi China și Egipt, pentru multe piețe, este responsabilă pentru mai mult de jumătate din toate importurile de ceapă ale țărilor asiatice.

Potrivit cifrelor oficiale, în exercițiul financiar încheiat la 31 martie 2023, India a exportat o cantitate record de 2,5 milioane de tone de ceapă.

VIDEO Ministrul Mediului a dat start campaniei de împădurire. Va regenera peste 12.000 hectare CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Mediului a dat start campaniei de împădurire. Va regenera peste 12.000 hectare

Roșiile și ceapa sunt subiecte atât de importante în cea mai populată țară din lume, încât o creștere a prețurilor poate declanșa proteste. Unele partide politice aflate la putere în India au pierdut alegerile, pentru că nu au putut controla prețurile la ceapă, care, alături de roșii, sunt esențiale în alimentația de zi cu zi.

În vară a fost anunțat că India va impune până la 31 decembrie 2023 taxe de 40% la exporturile de ceapă, cu efect imediat, în încercarea de a îmbunătăți disponibilitatea legumei pe plan intern.

TABEL Reducerile de preț la alimente pe care Consiliul Concurenței susține că le-a găsit în magazine CITEȘTE ȘI TABEL Reducerile de preț la alimente pe care Consiliul Concurenței susține că le-a găsit în magazine

La acel moment, prețurile la unele din cele mai folosite legume din India, inclusiv roșiile, ceapa, usturoiul, vinete, mazăre și ghimbir, au crescut de peste două ori. Aceste produse sunt atât de importante în cea mai populată țară din lume încât o creștere a prețurilor poate declanșa proteste.

Unele partide politice la putere în India au pierdut alegerile pentru că nu au putut controla prețurile la ceapă, care alături de roșii sunt esențiale în alimentația de zi cu zi. Prețurile ridicate la alimente ar putea afecta eforturile băncii centrale de a stimula creșterea economică și a menține sub control inflația.

viewscnt
Afla mai multe despre
india
ceapa