Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene va interzice culturile de organisme modificate genetic

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene va interzice culturile de organisme modificate genetic
scris 5 oct 2015

Mai mult de jumătate din cele 28 de membre ale Uniunii Europene intenționează să interzică culturile de organisme modificate genetic (OMG), așteptând aprobarea autorităților europene de reglementare, transmite Bloomberg.

Un număr de 19 state europene au cerut ca pe o parte sau pe întreg teritoriul lor să fie interzise culturile de OMG. În conformitate cu un act normativ adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul European, țările membre UE au dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic pe teritoriul lor. Solicitările țărilor care optează pentru interzicere trebuie comunicate marilor companii din sectorul agricol, precum Monsanto sau Dow, pentru a putea opri cultivarea OMG autorizate deja în UE sau care sunt în mijlocul procesului de autorizare.

"Așa cum arată numărul de cereri din partea statelor membre, guvernele naționale folosesc această legislație pentru a avea un rol mai important în deciziile privind cultivarea teritoriilor lor", se arată într-o declarație a Comisiei Europene publicată duminică.

Statele care și-au exprimat opțiunile privind culturile de OMG sunt: Austria, Belgia (în regiunea Valonia), Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia și Marea Britanie (în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord), arată datele Comisiei Europene.

În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană, doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat și în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
organisme modificate genetic
omg