Ministerul Agriculturii: 518 tone de semințe au fost retrase de la comercializare din cauza neregulilor

Ministerul Agriculturii: 518 tone de semințe au fost retrase de la comercializare din cauza neregulilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2018

Ministerul Agriculturii a anunțat marți că, în perioada 16 aprilie-14 mai, la nivelul fiecărui județ, au fost constituite echipe de control formate din inspectori oficiali ai inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semințelor și materialului săditor și Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor, împreună cu reprezentanți ai Autorității Naționale Fitosanitare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, au fost efectuate verificări la operatorii economici înregistrați care desfășoară activități în domeniul semințelor și a materialului săditor, atât la nivelul depozitelor specializate ale operatorilor economici înregistrați pentru prelucrarea și comercializarea semințelor în piețele și târgurile organizate, cât și în alte locuri neautorizate pentru vânzare, scrie News.ro.

În urma controalelor, au fost depistate o serie de nereguli privind comercializarea semințelor și a materialului de înmulțire și plantare, fiind distruse 1.252 plicuri și 50.731 kg de semințe, iar 603 plicuri și 518.000 kg de semințe au fost retrase de la comercializare.

Totodată, unei cantități de 36.463 kg de semințe i-a fost schimbată destinația.

CONFIRMARE Liviu Drăgan își anunță noua afacere, Druid: Vreau să umplu lumea de asistenți virtuali inteligenți. Cum va afla un angajat câte zile de concediu mai are sau când va primi bonusuri CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Liviu Drăgan își anunță noua afacere, Druid: Vreau să umplu lumea de asistenți virtuali inteligenți. Cum va afla un angajat câte zile de concediu mai are sau când va primi bonusuri

A mai fost distrus materialul de plantare fructifer (8.211 bucăți) și materialul de plantare viticol distrus (2.352 bucăți).

Au fost distruse și 2.877 bucăți de material ornamental, iar 212 bucăți de material de plantare fructifer au fost blocate de la comercializare, în timp ce 1.532 bucăți de material pomicol a fost retras de la comercializare.

A fost blocată o cantitate de 98 plicuri și 18.210 kg de semințe și au fost confiscate 70 kg de semințe.

Autoritățile au aplicat totodată 23 de avertismente.

”Măsura a fost luată în vederea bunei desfășurări a campaniei de primăvară și a asigurării unor semințe corespunzătoare atât din punct de vedere al calității cât și al performanței soiurilor și hibrizilor existenți pe piață”, spun oficialii Ministerului Agriculturii.

În urma controalelor efectuate la cei 1.531 operatori economici, persoane fizice și juridice, operatori economici prelucrători, comercianți, precum și în piețele locale, inspectorii oficiali din cadrul celor 30 de inspectorate teritoriale pentru calitatea semințelor și materialului săditor și ai Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor (ITCSMS si LCCSMS) au constatat că în general semințele se comercializează în conformitate cu prevederile legale.

Începând cu luna ianuarie a acestui an, inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și materialului săditor (ITCSMS) și Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor (LCCSMS) au efectuat controale pentru verificarea conformității semințelor de porumb și floarea soarelui achiziționate de fermieri, în vederea  însămânțării în campania de primăvară. Inspecțiile au constat în verificarea documentelor care au însoțit semințele achiziționate și eșantionarea loturilor de semințe existente în depozitele fermierilor.

Au fost eșantionate 1.302 de probe de la 404 fermieri, din care 917 eșantioane de porumb și 385 eșantioane de floarea soarelui.

Din totalul acestor probe, la un număr de patru probe de porumb au fost diferențe față de valorile prevăzute în documentele însoțitoare ale seminței la momentul comercializării și la o probă de porumb, determinările au arătat o valoare a germinației sub limitele prevăzute de standardele în vigoare, fapt pentru care sămânța a fost oprită de la comercializare.

”Pentru întărirea disciplinei în aplicarea prevederilor Legii nr. 266/2002,  inspectorii oficiali ai inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semințelor și materialului săditor și ai Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor împuterniciți să constate contravențiile și să aplice sancțiunile privind calitatea semințelor și materialului de înmulțire și plantare vor continua controalele, până la încheierea campaniei de comercializare a semințelor și materialului de înmulțire și plantare din primăvara acestui an”, menționează reprezentanții MADR.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
seminte