Ministerul Agriculturii: Doar producătorii din Tulcea vor putea comercializa produsul "Salată cu icre de știucă de Tulcea", care beneficiază de protecție națională

Ministerul Agriculturii: Doar producătorii din Tulcea vor putea comercializa produsul "Salată cu icre de știucă de Tulcea", care beneficiază de protecție națională
scris 7 iul 2018

Doar producătorii din Tulcea vor putea comercializa produsul "Salată cu icre de știucă de Tulcea", produsul beneficiind de vineri de protecția națională a sistemelor din domeniul calității conform legislației europene și naționale, anunță Ministerul Agriculturii.

"Începând cu data de 06.07.2018 produsul ”Salată cu icre de știucă de Tulcea” a primit protecția națională a sistemelor din domeniul calității conform legislației europene și naționale*.  Dreptul de utilizare a logo-ului național cât și dreptul de a comercializa produse din clasa 1.7. Pești, moluște și crustacee proaspete și produse derivate cu denumirea de Salată cu icre de știucă de Tulcea revine exclusiv producătorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al județului Tulcea care respectă prevederile din caietul de sarcini și sunt supuși controlului și certificării unui Organism de Inspecție și Certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale", precizează instituția.

Denumirea înregistrată este protejată împotriva oricărei alte practici care ar putea induce în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului, scrie News.ro

Produsele congelate ale firmei Greenyard, suspectate de contaminare cu Listeria, retrase din magazinele Metro, Lidl și Penny CITEȘTE ȘI Produsele congelate ale firmei Greenyard, suspectate de contaminare cu Listeria, retrase din magazinele Metro, Lidl și Penny

Autoritatea competentă responsabilă cu verificarea pe piață a etichetării și utilizării logo-ului național este Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC..

"Asociația RO-PESCADOR, grupul aplicant al producătorilor și procesatorilor produsului ”Salată cu icre de știucă de Tulcea” din arealul geografic trebuie să desfășoare activități de informare și promovare care să vizeze informarea consumatorilor în privința proprietăților produselor care oferă valoare adăugată, va monitoriza utilizarea comercială a denumirii ”Salată cu icre de știucă de Tulcea”, va lua măsuri pentru asigurarea protecției juridice adecvată a indicației geografice protejate național", menționează Ministerul Agriculturii.

Ministerul menționează că "salata cu icre de știucă de Tulcea este o cremă de culoare alb, alb-gălbui obținută din minim 29% icre din care min. 15% icre de știucă cu bobul întreg și 14% icre de pește deltaic (specii din familia Cyprinidae - caras, babușcă, roșioară, icre de crap neformate - și familia Percidae - șalău, biban), în amestec cu ulei de floarea-soarelui, apă carbogazificată, sare gemă neiodată și zeamă de lămâie".

România are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicații Geografice Protejate (I.G.P.): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei și produsul Telemea de Ibănești înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (D.O.P.).

La Comisia Europeană se află depuse documentațiile a patru produse pentru dobândirea protecției europene Indicație Geografică Protejată, trei produse sunt în analiză: Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Telemeaua de Sibiu și în fază de opoziție europeană produsul Scrumbie de Dunăre afumată.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
tulcea
icre de stiuca