Ministrul Agriculturii: Absorbție de 1,55 miliarde de euro prin PNDR, în acest an

Ministrul Agriculturii: Absorbție de 1,55 miliarde de euro prin PNDR, în acest an
scris 10 dec 2017

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, spune că în acest an absorbția prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) a fost de 1,55 miliarde euro, față de suma planificată de 1,4 miliarde de euro, fiind totodată stabilit programul de absorbție pentru anul viitor.

Petre Daea a participat duminică, alături de secretarul de stat Alexandru Potor și de secretarul general Constantin Aprodu, la o întâlnire cu conducerea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) de la nivel central, regional și județean și a fost analizat bilanțul trimestrului IV al anului 2017 privind absorbția fondurilor europene, precum și previziunile pentru anul 2018 referitor la atragerea fondurilor alocate României prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

„Sunt mulțumit de ceea ce faceți și pentru aceasta vă felicit pentru activitatea depusă în acest an și vă rog să transmiteți felicitările mele colegilor voștri. Alături de fermieri, primari, prefecți am reușit anul acesta să obținem rezultate importante privind absorbția fondurilor europene: față de un program de 1,4 miliarde de euro am realizat 1,55 miliarde euro. De asemenea, astăzi am stabilit împreună programul de absorbție pentru anul viitor”, le-a spus Daea reprezentanților AFIR, potrivit News.ro.

Secretarul de stat Alexandru Potor a precizat că la începutul anului 2018 va fi lansat un pachet consistent de măsuri prin care să poată fi angajate sumele disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

”Trebuie ca fiecare structură a AFIR să urmărească cu maximă atenție derularea proiectelor finanțate, astfel încât să asigurați absorbția eficientă a fondurilor. Demersurile de până acum ale Ministerului și ale AFIR au fost corecte și astfel am putut să primim aprecieri chiar și de la Burxelles. Iată că în urma analizei realizate de ECA (European Court of auditors – Curtea de Conturi Europeană, n.r.), ultimul raport de audit al Comisiei Europene s-a încheiat fără nicio recomandare, ceea ce reprezintă o apreciere concretă a activității noastre din acest an”, afirmă Potor.

Alte subiecte abordate au fost continuarea procesului de simplificare a accesării și implementării PNDR 2020, îmbunătățirea permanentă a procedurilor interne și corelarea lor cu legislația europeană și națională în vigoare, dar și problemele care duc la blocaje sau întârzieri semnificative în absorbția fondurilor, respectiv: derularea procedurilor de achiziție a bunurilor, serviciilor, lucrărilor, precum și disfuncționalităților apărute în relația cu furnizorii de mașini și utilaje care nu livrează, la termenul stabilit, produsele solicitate.

„În acest moment prioritatea noastră este asigurarea implementării corecte a proiectelor contractate. Trebuie să transferăm bagajul de cunoștințe al colegilor din AFIR către beneficiari, astfel încât să nu avem fonduri dezangajate din cauza unor proiecte implementate greșit. Astfel, trebuie să dublăm efortul instituțional și, pe lângă efectuarea a cât mai multor plăți către beneficiarii PNDR, trebuie să asigurăm și o verificare foarte atentă a fiecărui proiect”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Astfel, a fost mărit eșantionul de verificare a proiectelor, iar AFIR susține în continuare acțiunile de prevenire desfășurate la nivel național cu beneficiarii proiectelor finanțate prin PNDR.

”Nu ne ajută cu nimic dacă facem acum eforturi extraordinare de a atrage fonduri, iar în 2020 le dăm înapoi”, precizează oficialul AFIR.

După întâlnirea de lucru cu AFIR, ministrul Petre Daea, alături de secretarul de stat Daniel Botănoiu, s-au întâlnit cu directorii Direcțiilor Agricole din toate județele României, unde au fost analizate punctual principalele obiective realizabile în anul 2018.

„Este important să continuăm Programul Național de Irigații, dar și Programul Național de Tomate, să realizăm investiții noi în cadrul Programului Național Antigrindină și să asigurăm dezvoltarea acestuia prin construirea unor noi puncte de lansare, precum și să continuăm Programul de sprijin pentru comercializarea lânii. În același timp, vă atrag atenția asupra demarării unor programe noi ale MADR, cum ar fi Programul de susținere a crescătorilor de suine în vederea producerii cărnii de porc din rasele autohtone Bazna și Mangalița, Programul de susținere a activității de reproducție în sectorul de creștere a bubalinelor, Programul de susținere a crescătorilor de taurine din rasele Bălțata Românească și/sau Brună, Programul de înființare a centrelor de colectare pentru legume și fructe,” a precizat ministrul Agriculturii.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
fonduri europene
agricultură