Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului și a transportului animalelor vii. Ar afecta grav fermierii

Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului și a transportului animalelor vii. Ar afecta grav fermierii
scris 28 oct 2021

România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului și a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ale unora din Parlamentul European pot afecta grav crescătorii de animale români, a arătat ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros.

"România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului și a transportului animalelor vii. Aceste preocupări stranii ale unora din Parlamentul European pot afecta grav crescătorii de animale români. Sunt de acord cu faptul că toate condițiile de bunăstare animală, inclusiv cele din timpul transportului trebuie respectate, de toate țările membre. România are o legislație actualizată, care prevede monitorizarea respectării condițiilor de bunăstare în timpul transportului (Reg.1/2005) până la destinație. Suntem singura țară europeană care avem o asemenea reglementare", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

El a amintit, în context, că este inițiatorul Legii 150/2020, act normativ care prevede prezența obligatorie la bord a personalului medical veterinar care să monitorizeze starea de sănătate și condițiile de bunăstare a animalelor, să ofere asistență medicală dacă este nevoie și să completeze un raport zilnic și unul la finalul transportului, scrie Agerpres.

"De asemenea, cred că acolo unde este posibil și există cerere, este mai rentabil din punct de vedere economic să se exporte carcase și carne procesată. Se creează locuri de muncă și se corectează balanța comercială. De aceea, cred că verificarea strictă a respectării condițiilor de bunăstare animală de către transportator prin autoritățile competente este soluția și nu interzicerea exportului de animale vii, care ar afecta grav fermierii români. Resping total o asemenea idee care a fost inițiată în Parlamentul European, iar acum își caută susținători. Mă bazez pe o abordare echilibrată a Consiliului AgriFish!", a subliniat Adrian Oros.

Potrivit datelor furnizate la începutul acestei luni de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), la solicitarea AGERPRES, România a exportat animale vii în valoare de 262,35 milioane de euro în primele șase luni din acest an, în creștere cu peste 40% față de perioada similară a anului trecut.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Încasările cele mai mari au fost consemnate din exportul realizat în țări terțe, respectiv 194,52 milioane de euro, iar 67,83 milioane de euro din schimburi intracomunitare.

Pe de altă parte, importurile de animale vii în perioada analizată au totalizat 98,06 milioane de euro, în scădere ușoară față de perioada similară a anului 2020, când s-au consemnat 98,48 milioane de euro. Excedentul consemnat în comerțul cu animale vii a fost în perioada analizată a depășit 64,29 milioane de euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
export
animale vii