O judecătoare din SUA a confirmat că erbicide ale Monsanto au provocat cancer, dar a cerut reducerea despăgubirii

O judecătoare din SUA a confirmat că erbicide ale Monsanto au provocat cancer, dar a cerut reducerea despăgubirii
scris 23 oct 2018

O judecătoare din Statele Unite a confirmat luni un verdict împotriva Monsanto, potrivit căruia erbicidele bazate pe glifosat au provocat cancer incurabil unui bărbat, dar a spus că daunele punitive de 250 de milioane de dolari trebuie reduse, transmite Reuters.

Judecătoarea Suzanne Bolanos, de la un tribunal din San Francisco, a spus că ar reduce despăgubirile la 39 de milioane de dolari, dacă avocații reclamantului, Dewayne Johnson, sunt de acord, scrie News.ro.

Monsanto, care neagă acuzațiile, a solicitat judecătoarei să anuleze în totalitate penalizarea de 289 de milioane de dolari impusă companiei în primă instanță, sau să ordone un nou proces referitor la componenta daunelor punitive.

Huawei va lansa mai multe telefoane pliabile anul viitor CITEȘTE ȘI Huawei va lansa mai multe telefoane pliabile anul viitor

Pe 10 august, un juriu a decis că erbicidele bazate pe glifosat ale Monsanto, între care RoundUp și Ranger Pro, l-au îmbolnăvit de cancer pe Johnson, iar compania nu a avertizat consumatorii în privința riscurilor.

Verdictul a dus la scăderea cu 10% a capitalizării bursiere a companiei și a marcat prima astfel de decizie împotriva Monsanto, divizie a grupului german Bayer, care se confruntă cu peste 8.000 de procese similare în Statele Unite.

”Decizia curții de a reduce daunele punitive cu peste 200 de milioane de dolari este un pas în direcția bună, dar continuăm să credem că verdictul referitor la răspunderea companiei și despăgubirile nu sunt susținute de dovezile din proces sau de lege și intenționăm să le contestăm la Curtea de Apel din California”, a anunțat Bayer într-un comunicat.

Grupul german, care a cumpărat Monsanto în acest an, pentru 63 de miliarde de dolari, a explicat că studii științifice  și utilizarea desfășurate pe parcursul a zeci de ani au arătat că glifosatul este sigur pentru utilizarea de către oameni.

Avocații lui Johnson au anunțat luni că vor analiza dacă să accepte despăgubirile reduse sau să solicite un nou proces referitor la daune.

Mărimea despăgubirilor este limitată prin lege, constituția din California nu permite plata unor daune mai mari, a spus Bolanos.

Dacă Johnson acceptă despăgubirile reduse, verdictul final va impune Monsanto plata unei sume totale de 78 de milioane de dolari, împărțită în mod egal între daune compensatorii și daune punitive.

Decizia de luni este o îndepărtate de la o hotărâre preliminară din 10 octombrie. La data respectivă, Bolanos a spus că se gândește la un nou proces pentru daunele punitive, afirmând că Johnson nu a oferit dovezi clare și convingătoare referitoare la atitudinea răuvoitoare sau opresiunea din partea Monsanto, care sunt condiții pentru impunerea de daune punitive.

Ulterior, cel puțin cinci jurați au trimis scrisori judecătoarei în care i-au cerut să își mențină verdictul preliminar.

În septembrie 2017, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a contatat la încheierea unei evaluări a riscurilor implicate de glifosat, desfășurată pe parcursul unui deceniu, că această substanță nu este cancerigenă pentru oameni.

Cu toate acestea, în 2015, divizia pentru cancer a Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat glifosatul ca ”probabil cancerigen pentru oameni”.

Procesul lui Johnson, înregistrat în 2016, a fost judecat în procedură de urgență din cauza gravității bolii sale, limfon non-Hodgkin, un cancer al sistemului limfatic, despre care acesta acuză că a fost provocat de expunerea timp de ani de zile la glifosat. Johnson a lucrat la îngrijirea spațiului verde al unei școli.

viewscnt
Afla mai multe despre
monsanto
cancer