Parteneriat între Holde Agri Invest și Toneli Holding. Gunoi de grajd, la schimb

Parteneriat între Holde Agri Invest și Toneli Holding. Gunoi de grajd, la schimb
scris 22 iun 2022

Holde Agri Invest, companie românească care exploatează terenuri agricole, și Toneli Holding, cel mai mare producător de ouă din România, au semnat un parteneriat ce vizează asigurarea unei agriculturi circulare, în cadrul căruia Holde Agri Invest va furniza cereale către Toneli Holding, în timp ce producătorul de ouă de consum va furniza gunoi de grajd, pe care Holde îl va utiliza pentru culturile din cadrul fermelor.

În plus, cele două companii analizează și posibilitatea implementării unui program de schimb de experiență în ceea ce privește producerea de compost.

DECIZIE Valoarea tichetului de masă - majorată CITEȘTE ȘI DECIZIE Valoarea tichetului de masă - majorată

„În cadrul Holde acordăm o atenție sporită cultivării în regim ecologic prin utilizarea gunoiului de grajd, deoarece această activitate reprezintă o investiție pe termen lung pentru protejarea solului și creșterea fertilității acestuia prin adăugarea de materie organică. Parteneriatul cu Toneli Holding întărește angajamentul nostru în ceea ce privește practicarea unei agriculturi sustenabile și suntem încrezători că împreună cu echipele noastre dinamice și axate pe progresul tehnologic vom contribui la îmbunătățirea standardelor din agricultura românească,” a declarat Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest.

Domeniul agriculturii este într-o continuă schimbare, în special în ceea ce privește utilizarea de îngrășăminte chimice. Pentru România, 2022 este anul în care este prevăzut termenul de implementare în legislația națională a Regulamentului UE privind produsele fertilizante. Acest regulament va reglementa mai strict utilizarea unor îngrășăminte chimice, măsură care va facilita accesul pe piață al îngrășămintelor pe bază de gunoi de grajd.

De asemenea, la nivelul UE există nevoia unei standardizări a gunoiului de grajd, în funcție de sursă, metoda de tratare și a impactului asupra biodiversității, ceea ce ar determina o utilizare mai atentă a gunoiului de grajd de către fermieri. În acest mod, ar putea fi redus impactul negativ al gunoiului de grajd de calitate scăzută și crescut impactul pozitiv al gunoiului de grajd de înaltă calitate, spun reprezentanții companiei.

„Fermele zootehnice au nevoie de un partener din agricultura vegetală pentru a asigura reintroducerea în circuit a gunoiului de grajd. Conform unor studii în domeniu, calitatea gunoiului de grajd este mai importantă pentru biodiversitatea solului decât cantitatea de gunoi. Astfel, sistemele de producție alimentară mai durabile ar putea fi accelerate de aplicarea unui gunoi de grajd adecvat și de înaltă calitate sau a unor preparate biostimulante pe bază de gunoi de grajd, așa cum este cazul gunoiului provenit din fermele noastre, care este atestat ca fertilizator organic”, a declarat Toni Khoury, managing partner al Toneli Holding SA.

Holde Agri Invest operează în prezent o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare în cadrul a patru nuclee: ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași), Videle (județul Teleorman) și Conțești (județul Dâmbovița). Totodată, cultivarea în regim ecologic este unul dintre diferențiatorii companiei care, în prezent, se concentrează pe cultura mare, în regim neirigat: grâu, porumb, rapiță, floarea soarelui, mazăre si orz. O suprafață importantă a fermei Roșiori, aproximativ 2.000 de hectare, este certificată ecologic, iar recolta obținută este aproape în totalitate exportată în Europa de Vest. Cererea de produse ecologice în Europa și în lume este în continuă creștere, iar Holde își propune ca în contextul creșterii suprafeței exploatate, pe termen mediu și lung, să dețină o suprafață de teren cultivat în regim ecologic de aproximativ 10-20% din totalul suprafeței din portofoliu.

Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piața AeRO a Bursei de Valori București cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB, având a doua cea mai mare pondere.

Toneli Holding este cel mai mare producător de ouă din România, cu o producție anuală de peste 400 milioane ouă. Compania este lider de piață, fiind prezentă în toate canalele de comerț - modern, tradițional și online, HoReCa, export și industrie, iar în cazul comerțului modern, deține 30% din volumul total de ouă comercializat. Toneli acoperă toate codurile de creștere și producție (ecologic, free-range, sol, baterie, precum și ouă lichide) și controlează întregul flux, de la puii de o zi până la prezența pe raft, activitatea fiind completată de producerea hranei păsărilor și de prelucrarea gunoiului de grajd rezultat în ferme. De asemenea, Toneli este furnizor acreditat pentru Casa Regală a României, McDonald’s și IKEA.

Toneli Holding își desfășoară activitățile de creștere a păsărilor și pe cea de producție în 24 de ferme amplasate în zona de sud a României, în județele Giurgiu, Teleorman, Ialomița, Dâmbovița și Argeș. Compania are un model de business integrat pe verticală și dispune de fabrica de producere a furajelor, ferme de creștere a păsărilor și de producție a ouălor, centre de colectare, sortare și ambalare a ouălor, o flotă logistică ce asigură hybrid, direct și prin terți, distribuția de ouă, precum și o unitate de producție a fertilizatorului organic.

viewscnt
Afla mai multe despre
holde agri invest
toneli holding