Patronat: Ouăle se scumpesc cu peste 20% până la sfârșitul anului

Patronat: Ouăle se scumpesc cu peste 20% până la sfârșitul anului
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 21 oct 2015

Prețul ouălor la poarta fermei va crește cu o cincime până la finalul anului, iar scumpirea se va regăsi și în magazine. Mișcarea are loc în condițiile în care oferta de pe piață scade din toamnă, atunci când găinile din curțile țăranilor încetează să mai ouă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Nu mai avem producție în curțile țăranilor, iar atunci oferta scade și crește prețul la fermierul care produce organizat", a spus pentru Profit.ro Ilie Van, președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări din România.

El a adăugat că fenomenul se petrece în fiecare an, când odată cu venirea anotimpului rece prețul ouălor crește. Astfel, prețurile au început să urce ușor din septembrie și vor continua să se majoreze până la sfârșitul anului. Dacă vara un ou la poarta fermei costă 0,23 lei, în iarnă ajunge la 0,28-0,3 lei, potrivit oficialului patronatului.

Din martie, spune el, ouăle încep să se ieftinească.

"La carnea de pui nu au loc aceste creșteri, ci doar la ouă", a completat Ilie Van.

Din fermele din România se vând anual în jur de 1,4 miliarde de ouă, dar producția din curțile țăranilor nu poate fi estimată.

Printre cei mai mari producători de ouă de pe piața autohtonă se numără Toneli, Super Eggs din Brăila și Avicola  Lumina, parte a grupului Agricola Bacău.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
oua
scumpiri